În mare parte dintre conversațiile Vast&Curious, îmi întreb invitații ce cărți ar recomanda, ce cărți au avut un impact asupra lor sau ce cărți ne-ar ajuta să înțelegem mai bine temele pe care le discutăm. Mai jos se află o selecție a cărților recomandate în acest an, grupate pe teme. E o colecție diversă, de la psihologie la creștere de business și de la meditație la leadership.
SUCCES ȘI PERFORMANȚĂ
„Excepționalii. Povestea succesului”, Malcolm Gladwell
Gladwell ”disecă”, într-o îmbinare fascinantă de știință și poveste, mecanismele care produc performanță ieșită din comun. Devenim cine suntem datorită muncii, perseverenței, principiilor pe baza cărora trăim. Dar și datorită locului unde ne naștem și norocului, în general. Dar suntem, în mare parte, și produsul contextului în care trăim: ca să realizăm lucruri extraordinare, trebuie să frecventăm oameni extraordinari. Cu totul, cartea poate fi citită și ca o pledoarie pentru a înceta să ne comparăm cu ”poza” unor oameni despre care știm prea puțin.
Carte recomandată de Andrada Vincze, psiholog sportiv și coach de performanță. Interviul cu Andrada: ”Cea mai mare capcană e definiția fixă a succesului.”
”Atomic Habits”, James Clear
Deși e o carte despre obiceiuri, e tot o carte despre performanță. James Clear insistă și demonstrează că orice lucru extraordinar e compus din mici ”unități atomice” care, așezate împreună și repetate, dau acele deprinderi pe baza cărora ne schimbăm viața. Are la bază poveste și știință și e una dintre cărțile de referință în literatura pentru performanță. Îndemnul ”fă azi cea mai mică unitate de schimbare de care ești capabil” e pragmatic și inspirațional. E una dintre acele cărți care devin parteneri de drum: o ții lângă tine, ca pe un ghid care te ajută să regăsești drumul când te rătăcești.
Carte recomandată de Andrada Vincze
”Antifragil”, Nicholas Nassim Taleb
Este una dintre cărțile de referință pentru a naviga risc și incertitudine. Teza principală a cărții este că există sisteme (oameni, idei, companii) care prosperă în incertitudine și ies mai bine din haos și crize. Trăsătura lor esențială este o formă de iubire pentru eroare și greșeală, care devine sursa principală de informație într-o astfel de lume. Veți înțelege diferit riscul, atunci când veți vedea cum îl privește Taleb: când evităm durerea, schimbarea, dezordinea, haosul, pierderea și riscul, devenim fragili. Toleranța noastră pentru dezordinea inerentă din viață scade, iar viața noastră se diminuează pentru a putea gestiona atât de puțin din lume cât putem, dată fiind fragilitatea noastră. Taleb nu e un autor comod sau ușor de citit. Dar e, în primul rând, o minte briliantă de om de știință, cu o perspectivă proaspătă și foarte practică.
Carte recomandată de Ioan Iacob, fondator al companiei de tehnologie Flowx.ai. Interviul cu Ioan: ”Datoria fundamentală a unui lider.”
”12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru”, Jordan B. Peterson
Geneza acestei cărți e interesantă: Peterson a decis să o scrie doar după ce prelegerile lui pe teme legate de filozofie, religie sau teme de viață au atins milioane de vizualizări pe YouTube. ”12 reguli” are, cum spune Ioan, un titlu oarecum nefericit, care te duce cu gândul la autori motivaționali. Peterson nu e. E un psihiatru și un profesor cu cunoștințe extinse de filozofie, religie, literatură, mitologie, psihologie. Iar cartea le îmbină pe toate pentru a crea un ”manual de viață” cu o puterea transformațională. Peterson are un ton didactic și prescriptiv, ceea ce îl face greu de ”înghițit” pe alocuri.
Carte recomandată de Ioan Iacob
STARTUP ȘI CREARE DE PRODUSE
”The Mom Test”, Robert Fitzpatrick
Este o carte care se citește foarte ușor, dar cu idei foarte valoroase. E un ghid despre cum să vorbești cu clienții, ce să întrebi și cum înțelegi dacă ai sau nu o idee bună. Ideea esențială este că succesul unui produs depinde de ce fel întrebări punem. Toată lumea, și mai ales mamele noastre, ne vor minți (pentru că nu vor să ne supere). Există un set de reguli care vor face ca întrebările să fie atât de bune, că inclusiv mamele noastre ne vor spune adevărul.
Carte recomandată de Răzvan Rughiniș, co fondator al Innovation Labs. . Interviul cu Răzvan: ”Cel mai mare laborator de idei.”
”Don’t make me think”, Steve Krug
Autorul a petrecut mai mult de un sfert de veac ca ”usability consultant” pentru Apple, Bloomberg, Lexus sau Fondul Monetar Internațional. Cartea este un distilat al experienței lui și, în esență, este despre cum să faci produse mai ușor de folosit. E ilustrată, practică și, spune autorul, un punct excelent de plecare pentru oricine care este implicat în crearea de produse digitale.
Carte recomandată de Bogdan Rîpă, Vice President of Product Management, UIPath. Interviul cu Bogdan: ”Arta și Știința de a face produse grozave”
LEADERSHIP
”Extreme ownership”, Jocko Willink, Leif Babin
Autorii sunt foști lideri ai trupelor americane de elită Navy SEAL și au condus unele dintre cele mai dificile misiuni ale războiului din Irak. Așteptați-vă, așadar, la numeroase povești de pe front și la un ton pragmatic, structurat și clar. Cartea detaliază principiile și mindsetul acestor trupe de elită și felul în care pot fi aplicate în situații de viață și de business, dincolo de armată. Fiecare capitol vorbește despre un principiu și e una dintre cele mai bine structurate cărți de leadership. E, însă, complet ”curățată” de emoție, ceea ce o poate face rece și lipsită de nuanțe. Ioan spune despre ea că ” te ajută să descoperi în tine calități pe care le-ai pierdut în narativul acesta extrem de decuplat, de fragilitate și de „nu putem”.
Carte recomandată de Ioan Iacob
”Adevărul incomod de la vârful organizațiilor”, Dorin Bodea
Dorin e un atent observator al realității sociale și al vieții organizațiilor. E autorul mai multor cărți și, în aceasta, disecă realitatea că majoritatea organizațiilor sunt conduse de oameni aroganți și incompetenți. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru, dar și consecințele pentru oameni și societate. E o carte cu multă cercetare în spate, care poate fi citită pentru a înțelege, dar și ca ghid pentru a face mai bine. Am vorbit cu Dorin despre ea în această conversație: ”Despre mediocritatea și incompetența de la vârful organizațiilor”.
Carte recomandată de Doru Supeală, consultant, profesor și autorul cărții Employer Branding 100%. Interviul cu Doru: ”Un moment unic de leadership”
”Why do so many incompetent men become leaders”, Thomas Chamorro-Premuzic
Ideea centrală a cărții este că motivul pentru care promovăm incompetența este că nu suntem capabili să discernem între încredere și competență. Organizațiile pun egal între competență și o serie de trăsături distructive, precum exces de încredere și narcisism. Motiv pentru care oameni mai puțin vocali – mai ales femei – sunt trecuți cu vederea. Autorul, profesor de psihologie de business la University College London, La Columbia și Harvard, descrie căi mai bune de a selecta oameni în poziii de leadership.
Carte recomandată de Doru Șupeală
”Principii”, Ray Dalio
Ray Dalio este unul dintre oamenii legendari ai finanțelor. Este fondatorul Bridgewater Associates, cel mai mare hedge fund global. Cartea este o distilare a întregii sale experiențe de viață și de business, dar și un fel de autobiografie. Dalio crede că viața, afacerile, investiții și managementul pot fi sistematizate și conduse după reguli care să ghideze deciziile și construcția de echipe și organizații. Cele două principii esențiale sunt ”transparență radicală” și ”adevăr radical”. Unele principii vor fi provocatoare și în răspăr cu ideile de business și management. Chiar dacă nu sunteți de acord cu el, Principiile merită explorate pentru perspectiva proaspătă.
Carte recomandată de Dani Galea, fondator Piața9. Interviul cu Dani: ”Încercări care îți arată drumul”
STRATEGIE, INOVAȚIE ȘI CREȘTERE DE BUSINESS
”Good to Great”, Jim Collins
Întrebarea care l-a determinat pe Jim Collins să scrie cartea este ”ce diferențiază organizații bune de cele cu adevărat extraordinare?”. E una dintre cărțile bestseller ale literaturii de management. Collins a scris-o după o cercetare îndelungată și detaliată a zeci de organizații și, deși unele dintre ”vedetele” lui s-au dovedit în timp a nu fi chiar așa grozave (cartea e publicată în 2001), principiile de management și strategie au rămas valabile și sunt și azi pilonii pe care sunt clădite organizațiile care rezistă în timp.
Carte recomandată de Dani Galea
„The Starfish and the Spider: The Unstoppable Power of Leaderless Organizations”, Rod Beckstrom, Ori Brafman
”Dacă tai capul unui păianjen, moare. Dacă tai brațul unei stele de mare, va crește la loc și poate da naștere unei noi stele de mare” scriu autorii. Cartea explorează un nou model de organizație (e scrisă în 2008) care va schimba lumea: organizația descentralizată. De la misiunile armatei americane, la istoria unor bătălii celebre și eșecuri din lumea de business, cartea e o pledoarie pentru și o demonstrație a felului în care organizațiile descentralizate cuceresc lumea.
Carte recomandată de Voicu Oprean, fondator Arobs. Interviul cu Voicu: ”Regula de 40 și cum faci o idee să zboare”
”Scaling Up – How a Few Companies Make It… and Why the Rest Don’t”, Verne Harnish
Autorul este fondatorul Entrepreneurs’ Organization, una dintre organizațiile mari globale dedicate antreprenorilor și fondatorul unei companii de executive education în strategie de creștere de business. Scaling Up e scrisă ca un manual, un ”cum să devii o companie care domină o industrie” și se concentrează pe 4 domenii esențiale de decizie: oameni, strategie, execuție și cash.
Carte recomandată de Voicu Oprean
„The Innovator’s Dilemma”, Clayton Christensen
Christensen e considerat unul dintre numele mari ale lumii de business, un deschizător de drumuri în ceea ce privește inovația și strategia. Iar această carte e una de referință. Dilema fiecărui inovator, spune el, este că va trebui să aleagă între a investi bani timp și energie într-o idee nouă al cărei rezultat e incert, sau a investi în business-ul de bază, care e deja validat. Majoritatea companiilor mari aleg să-și concentreze efortul către business-ul principal, pentru că acolo se pricep cel mai bine, de acolo vin veniturile și clienții. Și lasă pe locul doi inițiativele inovative, care nu au niciodată destul ”combustibil” pentru a se dezvolta. De aceea companiile mari nu pot inova, exact pentru ca fac totul ”cum trebuie”. Și cele mici vor veni mereu surprinzător din urmă, șoricei care destabilizează un elefant. Și azi, la aproape trei decenii de la prima apariție, ideile din această carte rămân cât se poate de valide.
Carte recomandată de Ligiu Uiorean, fondator Airport Labs. Interviul cu Ligiu: ”Cum creezi oportunitate. Risc limitat și câștig nelimitat”
”De la zero la unu”, Peter Thiel
Ideea de bază a lui Thiel, una dintre legendele antreprenoriale din Silicon Valley (și cu o groază de controverse în jur) este că lumea e un imens teritoriu de oportunitate. Că majoritatea noastră ne concentrăm pe lucruri pe care le știm deja, ceea ce ne duce de la 1 la n. Dar campionii viitorului nu câștigă luptând în arena de azi, ci inventând teritorii noi – de la 0 la 1. Și cel mai important instrument pentru a face asta este să înveți să gândești independent. Inovația înseamnă să înveți să pui întrebări care te vor conduce către a crea valoare în locuri neașteptate. E o lectură fascinantă și una dintre cărțile de referință pentru antreprenori.
Carte recomandată de Tudor Manea, CEO eMag. Interviul cu Tudor: ”Fii optimist cu ce poți controla și pesimist cu ceea ce nu poți”
PSIHOLOGIE, AUTO-CUNOAȘTERE, NEUROȘTIINȚĂ
”Omul în căutarea sensului vieții”, Viktor Frankl
Omul în căutarea sensului vieții nu e o carte simplă. Viktor Frankl a supraviețuit lagărelor de concentrare. A fost martor la incredibila suferință și la moartea a nenumărați deținuți și nu a încetat să se întrebe ce-i face pe supraviețuitori să îndure.
Cartea spune povestea experienței și supraviețuirii lui Frankl și a nașterii unei noi școli de terapie, din această experiență – logoterapia, sau terapia prin sens. Strădania de a da un sens vieții, chiar și în fața celor mai negre întâmplări, este, spune Frankl, cea mai puternică forță din viața unui om.
”Un om” spune Frankl în unul dintre puținele interviuri filmate ”nu e niciodată liber de condiționări. Dar cea din urmă libertate ce ne este rezervată este libertatea de a reacționa la condițiile ce ne sunt date. Dacă nu putem schimba o situație, avem ultima libertate de a ne schimba atitudinea în fața acestei situații”.
Carte recomandată de Dani Galea, Marius Ștefan, Simona Baciu
„Creierul, povestea noastră”, David Eagleman
”Închis în liniștea și întunericul din capul tău, creierul creează narativele sofisticate care alcătuiesc realitatea și identitatea ta.” Cartea este o călătorie printre întrebările care stau în centrul existenței noastre: Ce e realitatea? Cine ești ”Tu”?, Cum iei decizii? De ce creierul tău are nevoie de ceilalți? Eagleman este neuro-cercetător și autor a numeroase cărți despre creier. Aceasta este plină de povești din sporturi extreme, sistemul de justiție, expresii facile, genocid, chirurgie pe creier, instincte, robotică și căutarea vieții veșnice.
Carte recomandată de Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori. Interviul cu Radu: ”Viitorul Bursei. De ce e mai rezilientă decât alte piețe”
Peak Mind, Amishi Jha
Viața noastră este definită de lucrurile cărora le dăm atenție, minut de minut. Și, totuși, mai puțin de jumătate din timp procesăm ceea ce este chiar în fața noastră: mintea călătorește permanent în trecut sau viitor, în scenarii, regrete, planuri, temeri. Cum am putea fi mai ancorați în realitate? Memoria noastră, performanța profesională, calitatea relațiilor depinde de asta. Amishi Jha a studiat o viață întreagă știința atenției. Peak Mind este o carte despre cum 12 minute de meditație zilnic ne pot schimba calitatea vieții.
Carte recomandată de Simona Chesăraicu, profesor de meditație și terapeut. Interviul cu Simona: ”Cum să fim mai clari, atenți și productivi”
„Poftele minții sau îmblânzirea anxietății”, Judson Brewer
Brewer și-a dedicat cariera studiului obiceiurilor proaste și felului în care creierul nostru le deprinde. ”Definim anxietatea ca orice, de la o ușoară neliniște, la panică acută. Dar este, de asemenea, sursa adicțiilor și a obiceiurilor proaste care ne ajută să trim cu această stare: Mâncat excesiv, procrastinare, dependența de social media.” Ne e atât de greu pentru că anxietatea trăiește într-o parte din creier la care nu are acces gândirea rațională. Deci nu putem folosi gândirea și voința pentru a ieși din aceste cercuri vicioase de dependență și gândire negativă. E o carte despre cum să ne explorăm mintea pentru a descoperi sursa, cum putem folosi curiozitatea pentru a desface aceste modele negative și să ne antrenăm în diferite practici care schimbă geografia minții.
Carte recomandată de Simona Chesăraicu
”Cum iau naștere emoțiile”, Lisa Feldman Barrett
Recenziile cărții spun că ”a revoluționat înțelegerea despre mintea umană.” Este o carte esențială pentru a ne înțelege și a explora ce sunt, de unde vin și cum ne afectează emoția starea de sănătate sau gândirea. Cercetările Lisei Feldman Barrett – care și-a dedicat cariera studiului emoțiilor – au dat peste cap paradigme precum ”emoțiile trăiesc într-o parte distinctă a creierului”. Ele, spune Barrett, sunt construite moment de moment, prin participare a numeroase zone din creier. Poate cea mai importantă idee a cărții este că jucăm un rol mult mai important în viața noastră emoțională decât ne-am imaginat vreodată.
Carte recomandată de Thea Ionescu, profesor și cercetător în psihologia dezvoltării. Interviul cu Thea: ”Aceste idei schimbă ce credeam că știm despre cum gândim și învățăm”
CULTURĂ ȘI PSIHOLOGIE SOCIALĂ
„The Culture Map”, Erin Meyer
Meyer este profesor la Insead. Munca ei se concentrează mai ales în a studia cum cei mai de succes lideri globali reușesc să ”navige” în complexitatea diferențelor culturale dintre oameni, comunități, sau popoare. Cartea este o descifrare a felului în care percepem și înțelegem – de multe ori greșit – oameni din culturi diferite, doar pentru că nu corespund cu propriile noastre reprezentări ale lumii și cu obiceiurile noastre. Și nu e vorba doar despre faptul că un american ne va vedea într-un fel care nouă ni se pare neadevărat. Ci despre faptul că un coleg de birou care vine din altă regiune ne va vedea în cu totul alt fel și diferit de cum ne vedem noi. Există opt dimensiuni ale hărții culturale descrise în carte: comunicare, evaluare, persuasiune, leadership, decizie, încredere, dezacord, organizarea timpului. Să înțelegem și lucrăm cu diferențele culturale e esențial o abilitate extraordinară într-o lume atât de diversă.
O puteți vedea pe Erin Meyers vorbind despre ce înseamnă și care este impactul acestor diferențe culturale în această conversație de 11 minute cu Des Dearlove.
Carte recomandată de Radu Hanga și Florin Talpeș
„Homo Sapiens. O istorie plină de speranță”, Rutger Bregman
Bregman, un istoric și autor olandez considerat ”unul dintre cei mai importanți tineri gânditori”, argumentează că tendința noastră naturală către cooperare și bunătate este una dintre cele mai puternice forțe care au condus succesul omenirii. Credința că natura umană este esențialmente rea, egoistă și egocentrică da dominat și domină cultura vestică. Si dacă nu-i adevărat? Bregman explorează 200.000 de ani de istorie pentru a zugrăvi o altă poveste. O poveste care poate schimba din temelii o societate. E o carte fascinantă și plină de optimism.
Carte recomandată de Radu Hanga
ECONOMIE
”The Worldly Philosophers”, Robert L. Heilbroner
Tratează marii economiști, de la Adam Smith la zilele noastre, ca pe niște filozofi care au încercat să înțeleagă fundamentele pe care e așezată o societate capitalistă. ”Într-un fel, poți vedea cum s-au construit, din ce idei și convingeri, ideea de capitalism și piețe” spune Tudor Manea.
Carte recomandată de Tudor Manea