Cosmin Alexandru. Când 20% e mai bun decât 100%.

Cred că așa e și-n relații, și-n business, și-n productivitate: rămâi fără aer, rămâi fără oxigen dacă tragi în toate 100%, cu toate resursele pe care le ai, tu personal sau cu echipa ori organizația pe care-o conduci.”


Cosmin Alexandru este consultant de business, specializat în dinamica echipelor. Iar lecția personală – dar foarte valabilă în viața profesională – despre care vorbește în această conversație scurtă e amuzantă și utilă pentru noi toți: nu încorda mai mulți mușchi decât ai nevoie. 

Idei principale

1. Nu încorda tot sistemul pentru fiecare mic scop. În profesie e la fel ca în kinetoterapie: dacă exercițiul pe care-l faci presupune să încordezi o grupă de mușchi, nu încorda tot corpul. Dacă ai de făcut un proiect, nu investi în el mai mult efort decât e necesar ca să-l faci bine. Intensitatea disproporționat de mare a efortului tău nu te face mai productiv.

2. Rămâi fără oxigen dacă tragi pentru toate proiectele la capacitate maximă. Când depui mai mult efort decât e necesar, e tot mai greu să susții același nivel de tensiune și încordare pentru lucruri care ar avea nevoie de mult mai puțin ca să iasă bine. E la fel și-n business, și-n relații – dacă te implici mereu cu toate resursele pe care le ai, obosești.

3. În organizații, există echipe care sunt „task mesmerized” (fermecate de rezolvarea unei sarcini) și fac un titlu de glorie din a fi toți și totul „all in”. Dacă dăm totul pe toate, șansele ca să terminăm nu doar ce avem de terminat, ci toată cursa, sunt foarte mici. Riscăm ca, pe drum, să rămânem fără aer.

4. Tentația de a implica toată echipa în rezolvarea problemelor este păguboasă. Unii lideri au această abordare (este și o chestiune culturală), de a implica, în orice temă apare, cât mai mulți oameni, ca să se simtă cu toții ca făcând parte din echipă, să simtă că aparțin. Întrebarea care trebuie pusă este „care e numărul minim de oameni de care e nevoie pentru a rezolva problema”? și după aia să rezolvăm cu numărul acela de oameni, nu cu numărul maxim. Asta va întări mai mult legăturile dintre oamenii care chiar se pricep să facă repede și bine ce e de făcut. În același timp, îi va ajuta pe ceilalți să nu se simtă frustrați, în plus sau utilizați suboptimal.

Află mai multe despre Cosmin Alexandru:

Pe blogul lui, cosminalexandru.ro, unde găsești și o colecție interesantă de articole despre business, societate și lecturi, pe paginile sale de LinkedIn și Facebook, pe pagina superteach.ro și pe pagina primei Facultăți de Antreprenoriat din România – The Entrepreneurship Academy –, unde Cosmin este Decan și Head Coach

Informații despre activitatea firmei sale de consultanță:

Pe site-ul executiveteams.ro

Interviuri relevante cu Cosmin:

Pe pagina Bucharest International School of Management și pe canalul de YouTube Conversații cu Rost 

Reascultă podcast-ul The Vast & The Curious:

În iulie 2020, l-am avut invitat pe Cosmin Alexandru la The Vast & The Curious, unde am discutat despre echipe antifragile și cum prosperi în incertitudine


Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

Pentru conversații cu antreprenori, sociologi, psihologi și alți oameni destoinici și interesanți despre business, leadership, performanță și natura umană, abonați-vă la podcastul Vast and Curious în Soundcloud, Apple, Stitcher, Spotify

O dată la două săptămâni, punem la un loc câteva texte, idei, cărți atent selectate despre antreprenoriat, leadership, business și natura umană. Abonați-vă la newsletter pentru a le primi, aici.

avatar