Cărțile invitaților mei

La fiecare episod al conversațiilor The Vast&The Curious, invitații mei aduc una sau mai multe cărți care sunt importante pentru ei. La final, le dăruiesc pentru întrebările din partea publicului care i-au pus pe gânduri sau care le-au plăcut. Iată-le.

Marius Ștefan

Dale Carnegie, Secretele Succesului – Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent

Marius a ales-o pentru că ”e super-relevantă astăzi, chiar daca a fost scrisa acum 81 de ani. Carnegie sugereaza un lucru simplu: e mult mai usșor să relaționezi cu alți oameni și să obții ce îți dorești dacă ai o atitudine pozitivă.”

În 1936, când Dale Carnegie a publicat prima ediție a acestei cărți, industria de dezvoltare personală nu exista. Probabil că a fost printre primele pe care le putem include în categorie, în istoria recentă. 

Rămâne o carte fermecătoare în simplitatea ei despre arta relațiilor și a atenției, una dintre cele pe care vrei să le ai în bibliotecă. Descoperi citind-o că pare a avea un răspuns la multe dileme ale vieții de business de azi. 

Alte cărți:

  1. Viktor Frankl, Omul în căutarea sensului viețiiE genul de carte pe care Marius, asemenea multor oamenni, o recitesc din când în când. A fost recomandată de Simona Baciu și de mulți alții dintre invitații The Vast&The Curious.
  2. Mark Manson, Arta subtilă a nepăsării Titlul este înșelător – nu e o carte despre cum să fii nesimțit, e o carte despre discerământ. Ne pierdem vremea și energia cu prea multe lucruri neimportante (”we give too many f*cks”, spune autorul) și neglijăm să alegem ce merită.

Radu Savopol

Victor Papanek, Design pentru lumea reală.

Este, spune Radu, o pledoarie pentru a reveni la lucrurile simple. Fondatorul 5ToGo este el însuși arhitect, cu pasiune pentru design, iar modelul celei mai mari rețele de cafenele e bazat pe ideea de simplitate. 

Cartea este scrisă spre sfârșitul anilor 60, în momentul când designul a început să fie folosit pentru a determina oamenii să consume din ce în ce mai mult, nu neapărat lucruri utile. 

”Iei o perie de păr și îi pui strasuri și o vinzi mai scump…” spune Radu. Este o pledoarie pentru revenirea la lucrurile simple și reale. ”Și eu simt adesea nevoia să mă complic în anumite spații, să fac nu știu ce chestii. Simți nevoia să mai pui ceva, să mai pui, să mai pui… Și strici.”

Vasile Armenean

Jeffrey Liker, The Toyota Way: 14 Management Principles from the World’s Greatest Manufacturer

După părerea lui Vasile, Toyota are și azi ”cel mai bun sistem de management din lume”. Fabrica Betty Ice e în mare parte condusă după principiile filozofiei Toyota: autonomie, puterea de a lua decizii acolo unde se întâmplă munca, obsesia calității, eliminarea pierderii și rebutului, producție potrivit princpiilor ”just in time”. 

Cartea merită citită inclusiv pentru a înțelege cum s-a născut mișcarea ”lean” și cum un producător japonez de mașini a schimbat o întreaga paradigmă în managementul global. 

Și nu e vorba doar despre giganți din industria auto – filozofia ”lean” e la fel de aplicabilă pentru antreprenori.

Monica Cadogan

Robert Massie, Petru cel Mare

O poveste precum cea a lui Petru cel Mare ”recalibrează toată povestea mea și marile mele frici și micile mele supărări. Oamenii asemenea lui construiesc țări, iar nouă ne e teamă să facem o firmă…” spune Monica. 

A ales cartea nu doar pentru scriitură – a câștigat un Premiu Pulitzer în 1981 – cât pentru lecțiile ei de leadership și istorie, pentru felul în care Petru a transformat o țară oarecare într-o putere europeană, și a revoluționat o cultură și societate medievală. 

 

Radu Georgescu

John Carreyrou, Bad Blood, Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup

Pentru Radu, aceasta este cartea despre fața întunecată a ambiției și determinării. Este povestea Theranos, o companie evaluată la 10 miliarde de dolari care ar fi trebuit să revoluționeze testele de sânge. O poveste ”ca la carte” despre un antreprenor de 19 ani, femeie, briliant, care renunță la Stanford pentru a construi ceva ce va schimba lumea. 

Theranos s-a prăbușit la fel de spectaculos cum a crrescut, într-o mare de minciună și fraudă. Cartea, despre care Bill Gates spune că e un ”thriller fascinant”, e scrisă de jurnalistul premiat cu Pulitzer John Carreyrou, cel care a și descoperit frauda pe care a crescut Theranos. 

Dragoș Roșca

Jack Welch, Jack. Straight from the Gut

Jack Welch a condus timp de 20 de ani General Electric, pe care a dus-o în clasamentul celor mai valoroase companii ale planetei. Principiile lui de management și leadership au fost admirate, copiate, predate în școli. Și, evident, criticate. 

Deși Welch e tipologia unui despot luminat, multe dintre principile lui sunt valoroase pentru oricine crește sau conduce o companie. Pentru Dragoș, valoarea ei stă în a învăța ”cum să crești, să rezolvi crizele, să știi să alegi oportunități dintr-o criză, să știi să te pregătești pentru ea”.

”Jack. Straight from the Gut” pune la un loc principiile personale și de business, de viață și profesionale pe care Welch le-a învățat și aplicat de-a lungul carierei. E o carte care merită citită, pentru că este rezultatul experienței directe. 

Alte cărți:

  1. Bronnie Ware, The Top Five Regrets of the Dying: A Life Transformed by the Dearly DepartingÎntr-un cu totul alt registru, Top Five Regrets ”e o carte despre ce este important în viață, adică cu ce rămâi la final”. E o carte despre ce decizi să faci, știind care sunt lucrurile care contează, până la urmă. Autoarea a petrecut timp mult cu oameni aflați la finalul vieții, explorând ce regretă, ce le-a adus bucurie, cum privesc în urmă. Constatarea esențială, spune Dragoș, este că sunt puține regretele ”legate de ce au făcut sau nu în busness, de ce au acumulat și ce nu au acumulat”. Oamenii regretă lucruri pe care nu le-au făcut în raport cu familia, prietenii și oamenii din jur.
  2. Daron Acemoglu, James Robinson, Why nations fail: The origins of power, prosperity and poverty Autorii sunt profesori la MIT și Stanford și au petrecut 15 ani studiind ce face unele națiuni să prospere și ce lduce la prăbușirea altora. ”Constați” spune Dragoș, că motivele ”țin foarte mult de tipul de structură socială și politică,  de administrație publică și implicarea cetățeanului în activitate”. Autorii nu s-au oprit la epoca modernă, ceea ce face din carte o lectură fascinantă despre istorie, până la urmă: de la vechile imperii, la civilizații apuse și miracolul unor state moderne precum Corea de Sud.

Mihai și Cristi Logofătu

Nicholas Nassim Taleb, Antifragil

Din nou, aceasta este una dintrre cărțile ”must read” pentru antreprenori și mulți dintre invitații mei o au în bibliotecă. ”Mi se pare o carte încântătoare” spune Cristi ”pentru că e scrisă de o personaă foarte erudită, care trece inteligent de la economie aplicată la filozofie”. 

Poate cel mai important, Antifragil este o carte despre incertitudine și avantajele de a fi suspuși la stres și tensiune, ca modalitate de a deveni mai puțin fragili în fața vieții. Indiferent că vorbim despre companii sau ființe umane. Taleb este un expert în risc și probabilitate cu o gândire împotriva curentului și cu puțină considerație pentru ”înțelepciunea comună”. Cu atât mai încântător. 

Filozofie economică:

  1. Ayn Rand, Fountainhead și Atlas Shrugged. Rand este o scriitoare de referință a secolului XX și creator al unui întreg curent filozofic care dă individului și aspirațiilor lui întâietate. E, spune Cristi, un îndemn ”de a fi responsabil pentru lucrurile pe care le faci; să nu te aștepți să ți se dea, să nu te aștepți ca cineva să rezolve niște probleme pentru tine sau pentru alții”. Ambele cărți sunt din zona filozofiei libertariene, dar ce le face foarte interesant este că sunt scrise nu ca tratate de filozofie, ci ca opere literare.
  2. Din aceeași familie a gânditorilor liberali: Henry Hazzlitt, Economics în one lesson și Ludwig von Mises, The Anti-Capitalistic Mentality. Și F.A. Hayek, Drumul către servitute, una dintre cărțile de referință ale secolului trecut.

Leadership și creștere:

  1. Doug Tatum, No Man’s Land. ”Una dintre cărțile extrem de relevante pentru mine” spune Mihai. Și poate una dintre cărțile pe care orice antreprenor cu aspirația de a crește ar putea-o citi. Subtitlul cărții spune tot ce e de spus: ”ce să faci când compania ta e prea mare ca să fie mică și prea mică pentru a fi mare”. Doug Tatum vine din lumea consultanței și a folosit ochiul de consultant pentru a înțelege de ce unele organizații reușesc să crească și altele kor, sau scad, în acest teritoriu al nimănui, unde mulți dintre noi ne oprim. Mihai o recomandă mai ales pentru că ”explică etapele de creștere a companiilor și ce ai nevoie ca să depășești această perioadă de no man’s land și să ieși pe partea cealaltă ca o companie mare”.
  2. Simon Sinek, Liderii mănâncă ultimii. I-a răspuns lui Mihai la una dintre întrebările esențiale în antreprenoriat: de ce unele echipe funcționează, iar altele, nu?Sinek e un clasic al literaturii de business – a scris ”Start with Why” – acel gen de autor care se regăsește pe lista scurtă în management și antreprenoriat.

 

Mihai Simiuc

E.F.Schumacher, Small is Beautiful

Este cartea care l-a inspirat pe Mihai în aproape tot ceea ce a construit la FruFru și i-a schimbat felul de a vedea lucrurile. 

Cartea a apărut în 1974, dar ideea ei e și mai actuală azi: nu cumva ar trebui să clădim economia în jurul nevoilor oamenilor și comunităților, nu al corporațiilor? 

Teza cărții este că modelul bazat pe creștere continuă care a dat organizațiile gigant de azi are, de fapt, ca rezultat o grămadă de ineficiență, condiții de muncă îngrozitoare și un dezastru din punct de vedere al mediului. 

E, spune Mihai ”la fel de actuală azi cum era când a apărut cartea”. 

Alte cărți:

  1. Simon Sinek, Începe cu De Ce? Este una dintre cărțile cu care ar trebui să începem, poate, orice idee de antreprenoriat. Sinek pune pe masă ideea că profitul, creșterea, banii, clienții și succesul sunt doar rezultante ale primei și singurei întrebări esențiale: de ce facem ceea ce facem?
  2. Michael Greger, How Not to Die. Pentru Mihai, această carte e mai mult decât o recomandare de lectură, e o recomandare de stil de viață. Doctorul Michael Greger scrie despre 15 cele mai întâlnite cauze de moarte prematură (de la boli de inimă la cancer) și care este legătura dintre ele și ceea ce mâncăm.

Ce să citiți mai departe:

avatar