Citim din diverse motive: pentru a învăța ceva nou, pentru a ne descoperi pe noi înșine, pentru a fi mai deștepți, pentru a înțelege mai bine lumea, pentru a-i descoperi pe ceilalți. Indiferent de motive, cărțile rămân una dintre cele mai eficiente și încântătoare căi de a găsi răspunsuri și soluții la întrebările complicate care ne bântuie existența. Cei mai interesanți oameni pe care îi cunosc continuă să citească între 40 și 50 de cărți pe an, din diferite domenii.
Geniul lui Leonardo da Vinci, scrie Walter Isaacson în minunata biografie pe care i-a dedicat-o, e în mare parte datorat curiozității extraordinare a lui Leonardo pentru cele mai diverse subiecte: de la legile naturii la comportamentul păsărilor, de la inginerie la lumina care cade pe o draperie. Inovația și ideile apar adesea, spune Isaacson, la intersecția unor lumi aparent neconectate. Lumina din tablourile lui da Vinci e rezultatul studiilor de optică. Farmecul oricărui obiect produs de Apple e o moștenire a felului în care Steve Jobs a îmbinat arta, designul și tehnologia.
Inovațiile apar adesea la frontiera dintre lumi. Iar cărțile rămân o cale relativ simplă de acces către astfel de frontiere.
Am petrecut împreună cu Cătălin Muraru, unul dintre fondatorii Editurii Publica, o dimineață foarte interesantă discutând despre cărțile care merită citite în prima jumătate a lui 2019. Aici se află selecția noastră. Toate sunt cărți care vor apărea în varianta tradusă în limba română la Editura Publica în perioada următoare.
Bullet Journal Method, Ryder Carroll. Aceasta nu e neapărat o carte. E o metodă de a ne organiza mințile, alegerile și viețile, pe care autorul, astăzi urmărit de milioane de oameni, a distilat-o din propria experiență: Carroll a fost unul dintre acei copii cu dificultăți de învățare și a fost forțat să-și creeze o metodă. ”O carte foarte practică despre cum să te organizezi și să devii mai eficient” spune Cătălin.
The Better Angels of our Nature, Steven Pinker. Pinker este psiholog și profesor la Harvard, unul dintre cei mai aplaudați specialiști în științe cognitive și limbaj. Cartea lui cea mai recentă, ”Enlightment Now” e o pledoarie împotriva negativismului care a cuprins planeta și pentru valorile care au făcut posibile salturile fantastice ale omenirii: umanism, știință, rațiune. ”The Better Angels of our Nature” e publicată în 2011: suntem, susține Pinker, mai buni decât am putea crede citind știrile. Este, simplu spus, o istorie a violenței rasei umane spusă de un om de știință care este un bun povestitor. Se leagă foarte bine, spune Cătălin, de Factfulness, o carte care îți spune că dacă deschizi ochii puțin mai bine, s-ar putea să-ți schimbi punctul de vedere despre lumea din jur.
Dream Teams, Shane Snow. Este o carte despre care noi credem că e obligatorie pentru oricine conduce echipe, construiește o organizație sau are nevoie de oameni în jur pentru un proiect. Vorbește, cu minunate povești reale, despre mecanismele care țin oamenii împreună, despre diversitate și tensiune ca ingrediente obligatorii, despre valori comune și limitele unei echipe mult prea armonioase. E practică și foarte bine scrisă (cu excepția începutului, care poate părea puțin plictisitor).
It doesn’t have to be crazy at work, Jason Fried și David Heinemeier Hansson. E o carte în care mulți ne vom regăsi, din cauza sau datorită ritmului și obsesiei noastre pentru productivitate. E despre Basecamp, o companie prosperă de tehnologie care a ales să contrazică pe toată lumea și să nu crească. Fondatorii au ales calmul în locul freneziei, iar cartea vorbește despre ce decizii au luat pe acest drum.
This is marketing, Seth Godin. ”Godin e Godin” spune Cătălin, ca și cum decizia de a-i publica ultima carte nu mai are nevoie de niciun alt argument. Eu, una, am găsit This is marketing fascinantă. Godin face ceea ce face de obicei: se uită la lume printr-o lentilă diferită. Și constată lucruri deosebit de interesante pentru oricine vinde ceva (antreprenor sau nu): cei care câștigă jocul sunt cei care se pot conecta autentic cu nevoile și personalitatea unei nișe, a unui trib, a unui mic grup de oameni. Produsele de masă apun.
The excellence dividend, Tom Peters. Peters e un autor de business care nu arată ca nicun altul. Cartea ”In search of excellence” este și astăzi considerată una dintre cele mai bune cărți de business din toate timpurile. Peters, spun unii, a inventat de unul singur industria a ceea ce numim ”management gurus” și se află încă, după 30 de ani de carieră, în fruntea ei. ”The excellence dividend” e încunuarea unei cariere extraordinare, spune Cătălin. O carte despre oameni și performanță în era tehnologiei.
The chimp paradox, Steve Peters. Cartea, trebuie spus, nu are recenzii extraordinare. Unele sunt chiar foarte critice. Dar este ceva la ea care o face interesantă, chiar irezistibilă: Peters a aplicat ceea ce predică și metoda a funcționat la Ronnie O’Sullivan (cel mai mare jucător de snooker în istoria jocului), la Liverpool și cu fel de fel de atleți. Ideea din carte nu e nouă deloc: avem, spune Peters, un adult și o maimuță în cap. Și suntem nefericiți pentru că, cel mai adesea, maimuța e la cârmă. Cum facem să preluăm controlul minții și vieții?
The perils of perception, Bobby Duffy. Pentru oricine a citit Factfulness, această carte va fi interesantă. Pentru cine nu a citit, e un reality-check necesar: ne înșelăm cu privire la aproape orice. Bobby Duffy a fost șeful Ipsos Socuial Research Institute, iar cartea este bazată pe zece studii în 40 de țări. Traducerea în limba română va avea un capitol dedicat pentru piața din România, cercetat și scris de Ipsos România.
Ca să fim foarte sinceri, Cătălin este în ultimul timp fascinat de ”copiii” mai tineri ai Editurii Publica: colecții precum Narator (”o serie de întâmplări, istorii și memorii deopotrivă adevărate, tulburătoare și, uneori, amuzante”), sau Colecția de Știință (”idei științifice, descoperiri și inovații din lumea de azi”). Crede că sunt câteva titluri ”de neratat” pentru 2019.
Educated, Tara Westover. Pentru aceia dintre noi care cred în puterea oamenilor de a învinge adversitatea, Educated e o poveste fantastică de reușită împotriva tuturor evidențelor. Este autobiografia unei femei care, până la 17 ani, a trăit într-o familie radicală și izolată, fără doctor, școală sau comunitate, fără nimic și a reușit cumva să obțină un doctorat la Cambridge. De fapt, e o poveste extraordinară despre valoarea cunoașterii, indiferent de sacrificiile pe care le cere. Amazon o consideră cartea anului 2018.
100 de pacienți care mi-au schimbat viața, Adam Kay. E o carte nou-nouță, încă nepublicată, programată pentru toamna anului acesta. Kay este un fost medic britanic, transformat în comediant, care a scris în 2017 ”This is going to hurt”, o extraordinară carte despre viața unui medic în spital. ”Este atât de bine scrisă, comică și tristă în același timp… Descoperi că problemele din sistemele de sănătate sunt similare, că medicii sunt prea puțini și prea munciți, uneori incapabili să ducă la capăt ce au de făcut din pricina unui sistem care-i copleșește” spune Cătălin.
The recovering, Leslie Jamison. Cartea ei anterioară, ”Probe de empatie” e o colecție de eseuri care a devenit una dintre cele mai bune cărți ale anului 2014. ”The recovering”, tradusă deja sub titlul ”Recuperarea”, este povestea personală a recuperării din alcoolism. Dar ce e unic este că se transformă dintr-o poveste personală într-un fel de studiu despre legătura între alcool și creativitate. Vorbește despre viețile unor mari scriitori și artiști marcate de dependență și geniu, în aceeași măsură. Și despre propriile experiențe, uneori zguduitoare.
How to change your mind, Michael Pollan. Aceasta nu e o carte pentru oricine. Pollan este autorul bestseller-ului Dilema omnivorului, un jurnalist, activist și profesor la Harvard, pe care Time la numit la un moment dat printre cei mai influenți 100 de oameni. How to change your mind este o incursiune în lumea substanțelor psihedelice și a efectelor lor incredibile în anxietate, stres, despresie. E, în același timp, o relatare a experiențelor personale, o combinație de știință, carte de călătorii, memorii și medicină.
Inventing ourselves, Sarah-Jayne Blakemore. O carte scrisă de un profesor de neurologie care studiază de ani de zile creierul adolescenților și este una dintre autoritățile mondiale în neurologie. În adolescență, scrie Blakemore, creierul nostru trece prin schimbări de care nu avem habar și nu mai seamănă nici cu cel al unui copil, dar nu arată nici precum cel al unui adult. ”Cartea vorbește despre aceste schimbări profunde, despre de ce trebuie înțeleși și cum pot fi îndrumați. E scrisă din perspectiva de psiholog și mamă de adolescenți. E bine scrisă, ușor de înțeles, cu apel la foarte multe studii, unele foarte extrem de interesante” spune Cătălin.
Sperăm că veți găsi aceste cărți interesante și că vor aduce idei și perspective noi. Ce știm cu siguranță este că acele minute sau ore pe care le investim în citit rprezintă una dintre cele mai bune investiții pe care le facem.
Ce să citiți mai departe
- O listă de cărți despre creativitate: ”Cele mai bune 5 cărți pe care le-am găsit”
- Cărțile invitaților mei la The Vast&The Curious: ”Cărțile invitaților mei”
- Patru cărți pentru a înțelege mai bine succesul: ”Ce e succesul? Nu neapărat ce credem”
- Cărți care vorbesc despre cum să ne descurcăm cu lumea de azi: ”Incertitudine, cele mai bune cărți”.