Printr-o ciudată combinație de credință și tradiție perpetuată în virtutea inerției, finalul de an e momentul în care ne apucăm să facem cu toții promisiuni, angajamente, planuri și liste. Să fim mai buni, să avem idealuri nobile, să facem sport, să petrecem timp cu familia… ”Rezoluțiile” pentru anul nou sunt o cutumă a vremii. Sau nu? E ciudat că există, atîta timp cât majoritatea eșuează. Și e explicabil, atâta timp cât durează de peste 4.000 de ani.
De ce le facem și de ce eșuează e un subiect amplu. Dar dacă ar fi să pun un singur lucru pe hârtie pentru anul următor, ar fi despre a învăța cum putem fi mai norocoși. Cum să reinterpretăm felul în care privim norocul, astfel încât să ne ajute, nu să ne stea în cale.
Pentru un posibil început, am ales citatele mele favorite din conversațiile cu unii dintre cei mai interesanți antreprenori din România, inovatori și pionieri care au creat din nimic companii-lider de piață. Oameni despre care am putea spune că au fost teribil de norocoși, dar care au filozofii foarte diferite legate de noroc. Unele par că le contrazic pe celelalte. Dar frumusețea lor este exact asta: să învățăm din lumea din jur acele lucruri care ne sunt de folos pentru a crea o filozofie proprie.
Cred, după ani de zile de lucru pe cont propriu, zeci de eșecuri și câteva reușite, că cea mai bună definiție pentru mine este aceasta: noroc înseamnă acele uși care ți se deschid, deși nu bănuiai că există, atunci când continui să mergi și să faci lucruri, cu ochii deschiși către lumea din jur.
Și iată alte posibile unghiuri, cel puțin la fel de interesante:
Marius și Dan Ștefan
Fondatori Autonom, lider de piață în închirieri de mașini și una dintre cele mai bune companii pentru care să lucrezi în România:
Marius: ”Cu cât muncesc mai mult, cu atât sunt mai norocos. Norocul ți-l creezi, îți creezi oportunități. Tot încercând, nu are cum să nu iasă ceva. Ajută norocul. Dar eu cred că e creat.”
Dan: ”Norocul există pentru multă lume. Uite, mă simt norocos când mă duc undeva și, în medie, găsesc un loc de parcare mai repede decât alții. Nu e o chestie mistică, de multe ori e vorba despre atenție. Pentru cei mai buni jucători de poker e indiferent ce cărți au în mână.”
Mai multe despre Dan și Marius și compania lor extraordinară, în care totul (inclusiv salariile) este transparent, aici.
Simona Baciu
Fondator al Transilvanya College, cea mai bună școală românească:
”Nu m-am gândit niciodată. Dacă funcționează, mă bucur de el. Când lucrurile sunt pentru un scop bun și trebuie să se întâmple, se întâmplă. Dacă acela e noroc, e norocul meu.”
Mai multe despre Simona și cum a construit, la Cluj, o școală care trimite absolvenții la cele mai bune facultăți din lume, aici.
Dragoș Roșca
Fondator al Delta Investment, companie de investiții și pionier al fondurilor de investiții:
”Cred că [norocul] ți-l faci. Am fost norocos că aveam 19 ani în 1990. Dar azi sunt mult mai multe oportunități în jur. Eu cred că toți avem șanse, dar trebuie să lupți pentru șansa ta. Când apare o oportunitate, înveți să o recunoști și îi dai maximum din ceea ce poți tu. Poate că am fost norocos că am văzut anunțul pentru Berger. Dar, mai departe de asta, am muncit 16 ore pe zi. Plecam cu avionul lunea și mă întorceam acasă duminica.”
Mai multe despre Dragoș și măiestria lui în a construi parteneriatele care i-au dus companiile pe primele locuri în piață, aici.
Voicu Oprean
Fondatorul AROBS, companie de tehnologie cu prezență în trei țări și competitor la IronMan:
”Cred că și-l mai face și omul. El vine la momentul potrivit și când ești pregătit să-l primești. Cred că trebuie să căutăm pozitivul în tot ce avem.”
Mai multe despre Voicu și abilitatea lui de a lucra cu eșecul și a-și depăși limitele, aici.
Tudor Giurgiu
Fondatorul TIFF, unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din Europa:
”Nu există noroc. Există muncă. Eu nu știu ce înseamnă noroc. Am știut doar că trebuie să muncesc, nu avea cine să mă ajute.”
Mai multe despre Tudor și capacitatea lui de a recrea, în fiecare an, festivalul, aici.
Dan Isai
Fondator al Salad Box, o franciză de resturante cu business global:
”Eu nu cred în noroc. Cred în muncă și în competență. Am văzut, totuși, oameni mai competenți ca mine, care muncesc mai mult decât mine. Deci care este explicația? Poate suna un pic ciudat, dar eu cred că diferența o face Dumnezeu. S-au deschis atât de multe uși și oportunități, încât nu are cum să fie o coincidență.”
Mai multe despre Dan și capacitatea lui foarte specială de a gândi o strategie de cucerire globală pornind de la nimic, aici.
Lucian Butnaru
Fondator ZebraPay, una dintre companiile cu cele mai rapide rate de creștere din Europa:
”E esențial. Dacă nu ai noroc, îl creezi prin faptul că ești persistent și dispus să pivotezi, să înțelegi ce funcționează.”
Mai multe despre Lucian și cum a învățat să nu abandoneze chiar și cauzele care păreau pierdute, aici.
Monica Cadogan
Co-fondator al Vivre, un magazin online lider în regiune:
”Trebuie să îl iei, să îl folosești. Norocul e o construcție, nu o întâmplare.”
Mai multe despre Monica și cum a construit un model unic pornind de la cu totul altă idee, aici.
Cristian Covaciu
Fondator IPEC și al fabricii cu cel mai mare număr de roboți ”pe cap de angajat”
”Statistic, poți avea neșansă o dată, de două ori, de 10 ori. Dar, la un moment dat, îți iese. Trebuie să fii suficient de perseverent. Dacă stai suficient de mult pe drum, vine și norocul. Dacă te tot schimbi, n-are cum să te găsească. Te caută norocul și tu nu ești acasă…”
Mai multe despre Cristian și fantastica lui fabrică-model (nu doar în România) din Alba Iulia, aici.
Iulian Stanciu
Antreprenor și CEO al eMag, cea mai mare platformă de e-commerce din România și printre cele mai mari din regiune:
”Rolul norocului este mare. Spune-i noroc, inspirație, instinct, lucrul potrivit la momentul potrivit. E important și să fii acolo, să folosești norocul.”
Mai multe despre Iulian și filozofia după care conduce un business în care viteza este crucială, aici.
Acesta nu este un subiect ușor de epuizat în câteva citate. ”Cei care schimbă jocul”, cartea pe care am scris-o împreună cu Mona Dîrțu, are un capitol dedicat exclusiv norocului. Pentru oricine care vrea chiar mai mult de atât, există o carte întreagă despre asta. The Luck Factor.
Dacă aveți propria definiție sau filozofie despre noroc, o primesc cu bucurie. Doar scrieți ce credeți despre subiectul ăsta într-un comment și asta e.
Când nu folosesc propriile mele fotografii, folosesc acest minunat site. Credit foro: Photo by Quentin REY on Unsplash