Urâm incertitudinea. Viețile noastre sunt organizate pentru a o elimina: planuri de pensie și de carieră, planuri de business, cercetare și trenduri, polițe de asigurare, garanți, contracte de 400 de pagini, strategii pe termen lung.
E oare înțelept? Meseriile care vor domina lumea în următorii ani nu s-au inventat încă; multe dintre cele mai mari și admirate companii de acum 15 ani sunt azi praf și pulbere sau uitate; multe dintre instrumentele pe care le folosim azi (smartphones, Uber, Facebook, inteligență artificială) aproape că nu existau acum 10 ani și nimic nu e azi mai nesigur decât iluzia unei cariere pe termen lung.
De vreme ce incertitudinea e o constantă a lumii, n-ar fi mai bine să o folosim? “Incertitudinea” spune Sergiu Neguț într-o conversație pe care am avut-o recent „e o valoare, nu un risc, ceva ce trebuie să cultivi și să fructifici”.
Explorez de mult timp cum să faci acest lucru, cum să-ți crești toleranța la risc și incertitudine, cum să nu-ți construiești un mediu și un fel de a fi fix, care să devină apoi bariere și ziduri. E unul dintre motivele pentru care fac, de atâta timp, interviuri cu antreprenori: sunt maeștri ai exploatării necunoscutului, ca sursă de avantaj, idei noi și, paradoxal, siguranță.
Aici se află colecția mea foarte subiectivă de cărți și alte resurse care îmi sunt mentori în ale incertitudinii (ordinea nu are nicio semnificație)
Designing your Life, Bill Burnett și Dave Evans
Cei doi sunt prieteni de o viață, inovatori, profesori la Stanford și creatorii unuia dintre cele mai de succes cursuri ale facultății: Designing Your Life. Ideea de a folosi principiile din design thinking pentru a-ți crea o viață și o carieră cu sens e, în sine, inovatoare.
În locul unui parcurs fix de tipul facultate-specializare-job-avansare-carieră-pensie, care duce mulți oameni într-o zonă sigură și predictibilă în care se simt mizerabil decenii la rând, Burnett și Evans propun ceva oarecum scandalos pentru înțelepciunea majorității: trebuie să înțelegi cine ești și să experimentezi înainte de a decide ce vrei să faci în viață. Și, o dată ce ai decis, să înțelegi că viața e evoluție și că experimentele, proiectele și carierele posibile se schimbă și evoluează și ele.
E o minunată alternativă la drumul cert pe care îl cunoaștem, dar care nu oferă, de fapt nicio certitudine. Am învățat din ea cum să încerc lucruri noi,care mă atrag, fără să am pretenția că vor fi pentru totdeauna.
Cartea nu are o traducere în limba română.
Uncertainty, Jonathan Fields
Este o carte scrisă de un antreprenor, fost avocat care a renunțat a o carieră și un salariu cu șase cifre pentru a explora drumuri mai atractive și cu sens. Este fondatorul Good Life Project și gazda unui podcast cu episoade chiar interesante.
Cartea e o pledoarie și un ghid pentru a îmbrățișa necunoscutul și incertitudinea, împreună cu riscul cu care vin la pachet. „Dacă elimini riscul de a pierde ceva, distrugi sensul și una dintre principalele motivații pentru a acționa.”
Citind-o, am înțeles printre altele rădăcina aversiunii noastre pentru incertitudine și a ororii de a fi judecați. E o carte scrisă lejer, cu exemple, studii de caz și o structură clară, cu practici și recomandări concrete pentru cum poți crea ceva nou (o carieră, un proiect, o întreprindere) dincolo de frică și fără pământ cunoscut sub picioare.
Nu e tradusă în limba română.
Antifragil, Nassim Taleb
Probabil cunoașteți autorul pentru best-sellers precum „Lebăda Neagră” sau „Fooled by Randomness”. Pentru nerăbdători, acest podcast cu James Altucher și Taleb e o cale rapidă de a afla de ce ar trebui să îmbrățisăm incertitudinea. Cartea merită însă citită, fără îndoială, pentru că aduce un unghi nou: antifragil este orice lucru, sistem sau ființă care câștigă mai mult decât pierde de pe urma unui eveniment întâmplător.
Marea majoritate a lumii care ne înconjoară e fragilă și ușor de destabilizat la cel mai mic semn de risc: de la corporații la sănătate și de la piețe la sisteme de guvernare, “am creat o lume din ce în ce mai fragilă, eliminând ceea ce este aleatoriu și volatil”.
Antreprenorii, obișnuiți cu riscul, experimentul și schimbarea continuă și cu mize bine ancorate în acțiune și lumea reală, sunt mult mai puțin fragili decât multe alte entități. Un argument interesant, care explică ororarea antreprenorilor pentru birocrație, structuri rigide și lipsă de responsabilitate.
Taleb spune despre Antifragil că este un ghid pentru “cum să triești într-o lume pe care nu o înțelegi”. Are dreptate.
Cartea are o traducere în română pe care nu o recomand.
Lean Startup, Eric Ries
Filozofia “lean”, care stă la baza culturii antreprenoriale din Silicon Valley, e o reproducere la scară largă a principiilor pe baza cărora Eric Ries și-a construit propria companie, înainte de a le structura într-o carte.
Pentru oricine vrea să înțeleagă de ce practicile din management – plan de business, strategie – nu funcționează pentru startup-uri, ducându-le adesea la faliment, cartea este un instrument foarte util. “Nu funcționează, pentru că un startup operează în condiții de prea mare incertitudine. […] Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai nesigură, e din ce în ce mai greu să prevezi viitorul”.
Deși e tehnică și destul de legată de companiile de tehnologie, Lean Startup răspunde minunat și foarte practic la întrebarea “Dacă nu pot prevedea, cum construiesc o companie nouă?”.
Cartea e tradusă la Editura Publica.
Rising Strong, Brene Brown
Această carte este din cu totul alt registru. Dar am inclus-o în această listă pentru că noi toți vom eșua cândva în ceva, mic sau mare. Dacă îndrăznim să facem lucruri importante, vom eșua, asta e clar. Și, când se întâmplă, ne trebuie niște ancore, practici și instrumente pentru a ne ridica și merge mai departe. Nu că nu ar exista și în restul cărților, doar că Brene vorbește într-un mod extraordinar despre un element prea puțin amintit în ată parte: vulnerabilitatea care vine o dată cu căderile.
Cartea e tradusă în română, dar recomand varianta originală.
Din același registru, un podcast al lui Stephen Dubner, co-autor al Freakonomics și gazda show-ului cu același nume: “Failure is your friend”.
Dacă există cărți care v-au luminat drumul în momente de incertitudine, vă invit să spuneți câteva cuvinte despre ele într-un comentariu. Cu siguranță avem cu toții de câștigat vorbind despre lucruri încă prea puțin discutate, precum eșec, incertitudine sau nevoia de a avea mai mult control în propriile noastre vieți.
Alte cărți, recomandate de comunitatea mea din social media sau de prieteni:
- The Winner’s Curse, Paradoxes and Anomalies of Economic Life – Richard Thaler.
- Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman.
- Synchronicity: The Inner Path of Leadership – Joseph Jaworski. Recomandată de prietena mea Brîndușa Fidanza, antreprenor și fondatorul platformei globale The Ground_Up Project.
- The hard Thing about Hard Things: Building a business when there are no easy answers – Ben Horrowitz. Recomandarea Brîndușei, de asemenea.
- Platform Scale: How an emerging business model helps start-ups build large empires with minimum investment – Sangeet Paul Choudary. Tot de la Brîndușa.
Mulțumim pentru inspirație și recomandări, Andreea!
Daca ar trebui sa aleg un singur podcast dintre toate cele pe care le ascult, pe al tau l-aș alege!
Ramona