Vine o zi când ne vizitează o idee nouă. Poate că ne-am plictisit de un job fără satisfacții, poate că ceea ce facem în fiecare zi nu e exact ceea ce ne-am dori pentru restul vieții. Ar putea fi un proiect colateral, o pasiune căreia nu i-am dat niciodată o șansă…
Mă rog. Deci ne vizitează această idee. Ce facem cu ea? Am întrebat zeci de oameni cum se apucă de ceva nou. „Trebuie să știu dacă va merge sau nu”, mi-au răspuns. „Cât de mulți bani aș putea face?” s-au întrebat, înainte de orice.
Luăm această entitate nou-născută, firavă, fragilă, și îi cerem să livreze vreo câteva certitudini înainte de a o băga în seamă.
Dar nu funcționează așa. Nu în antreprenoriat, cel puțin. Succesul nu e o serie de puncte certe pe drum, pe care le bifăm unulcâte unul. E mai degrabă o înlănțuire de curbe, pași laterali, uși închise. E făcut din multe incertitudini, nu din răspunsuri clare, date înainte.
Cumva, ca să facem ceea ce visăm, e nevoie să avem încredere că puntele se vor conecta pe parcurs. „Nu poți conecta punctele decât privind înapoi”, spunea Steve Jobs în minunatul discurs de la Stanford.
Discursul de la TEDx Cluj este despre tot ceea ce am învățat de la antreprenori apropos de succes.
______________________________
Ce să explorați mai departe:
- Atelierul de gândire antreprenorială. În care explorăm alt fel de a gândi și de a începe proiecte noi. Pregătesc un nou program, deci vă puteți înscrie deja.
- Interviul cu Stuart Read, co-autor al metodei Effectuation, care stă la baza atelierului, despre primul lucru pe care îl faci când vrei să începi o idee nouă.