Cum construiești o echipă? 7 principii de la antreprenori cu experiență

Când începi o afacere ești, în general, singur. Sau poate ai un partener. Oricum ar fi, sunteți unul sau doi oameni, o idee și un plan. Viziunea, valorile, gândirea strategică și execuția sunt toate în unul sau două capete și e relativ simplu, din acest punct de vedere.

Apoi ideea crește și, într-o zi, compania depășește capacitatea ta de a o cuprinde de unul singur. Înțelegi că nu poți fi în același timp în cinci locuri, că ziua are tot atâtea ore și că numărul de decizii e de o mie de ori mai mare. În viața oricărui antreprenor, momentul în care realizează că trebuie să antreneze o echipă în jur și să îi lase libertate de decizie e, probabil, unul dintre cele mai importante. Cum o faci? La doi ani după ce a început 5ToGo, Radu Savopol are această dilemă. Am promis să încerc să răspund, întrebând antreprenori cu experiență.

Acum ceva timp, într-un interviu pentru cartea “Cei care schimbă jocul”, Dan Șucu, fondatorul și președintele Mobexpert, spunea următorul lucru în legătură cu felul în care el însuși, sau orice antreprenor, își poate găsi răspunsul la întrebări: “Niciodată problemele nu sunt numai ale tale, au fost și ale altora înainte”. El găsește răspunsurile călătorind în toată lumea și observând ce și cum fac alții. Mai aproape de casă este, însă, experiența unor oameni care au trecut deja prin același punct.

Urmărește aici un playlist video cu sfaturi despre echipe, motivare, recrutare și performanță, de la antreprenori cu experiență. 

Așa că am rugat cinci fondatori români să pună pe masă ceea ce știu despre construcția unei echipe și delegarea deciziei: Dragoș Petrescu, fondatorul City Grill, Dan Șucu, fondatorul Mobexpert, Dan Isai, fondatorul Salad Box, Dan Ștefan, co-fondator al Autonom și Radu Octavian, fondator al Radu Holding.

1. Începe devreme să crești o echipă

Atunci când deleagă decizii sau bucăți întregi din business, antreprenorii se bazează aproape întotdeauna pe oameni din interior. Rareori se întâmplă să angajeze un manager din afară și chiar mai rar se întâmplă ca delegarea către cineva din exterior să funcționeze. “Când lași decizia pe mâna altcuiva, omul nu trebuie să fie doar bun, dar și aliniat cu tine” spune Radu Octavian. Să ia decizii pe baza unui cod de valori indiscutabile, asumate în cultura companiei, așa cum cere Dragoș Petrescu.

De aceea, construcția unei echipe apropiate e importantă. Și trebuie să se întâmple cât mai devreme, pentru ca oamenii să “crească” în preajma unor valori și principii. “Cele 10 persoane din jurul meu, capabile azi să ia decizii independent, au petrecut luni și ani de zile alături de mine în construcția culturii companiei” explică Dragoș Petrescu.

2. Lămurește-te ce urmărești

Delegarea are întotdeauna un scop. Ar fi bine să nu fie legat, cel puțin un timp, de plecarea ta pe o insulă. “Delegi ca să ai timp să înțelegi ce e important și ce ai de făcut în compania ta. Dacă delegi ca să joci golf, compania se îmbolnăvește și moare, pentru că alții mai buni vin din urmă” spune Dan Șucu. Povestește că, lasând altor oameni parte din decizii, a avut timpul necesar pentru a se concentra pe direcții cu potențial mare de creștere, precum linii noi de produse, care s-au transformat în câțiva ani din nimic în afaceri de șapte sau opt cifre.

“Îți trebuie un plan, când te gândești la delegare” crede Radu Octavian. Unde vrei să ajungi în 10 ani? Să nu iei decât deciziile strategice? Să nu mai iei nicio decizie? Vrei să te retragi într-un board de advisors? Dacă știi încotro vrei să te îndrepți, te întrebi în fiecare zi dacă ești pe drumul corect, dacă te apropii de acea viziune sau nu.

3. Dă libertate treptat

Dan și Marius Ștefan conduc compania care e azi considerată cel mai bun angajator din România. La Autonom, încrederea e un concept fundamental. “Nu mă aștept ca oamenii din echipă să-mi câștige încrederea” spune Dan Ștefan. “Le-o acord din start. Cei care abuzează reprezintă un procent foarte mic, pentru care nu merită să sacrifici restul.”

Oamenii sunt împinși treptat, dar constant, către din ce în ce mai multă autonomie, într-un proces care presupune decizie-feedback-învățare-ajustare.

Un sistem de evaluare e, crede Dan Isai, esențial. Dintre toți cei pe care i-am întrebat, Dan Isai conduce compania cu cea mai rapidă ascensiune, și cu cea mai mare întindere geografică: Salad Box a ajuns în patru ani la o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro și s-a extins recent în Statele Unite. “Vor exista multe momente în viață când va fi nevoie să te bazezi pe echipă, fie pentru că ești în altă parte, fie pentru că decizi să te relaxezi. Dar e important să îi pregătești. Aloc sarcini treptat către ei, de o complexitate progresivă.” În felul acesta, Dan Isai înțelege potențialul și determinarea fiecăruia, iar oamenii nu își frâng gâtul cu greșeli mari.

(În paranteză fie spus, din zecile de interviuri de până acum, cele mai mari greșeli despre care vorbesc antreprenorii sunt mereu legate de oameni, în general de promovări prea bruște.)

Când decide să dezvolte o linie nouă de produse, Dan Șucu începe prin a alege un responsabil cu care cutreieră împreună lumea pentru a alcătui colecția. În timp, îi lasă libertate totală pentru decizii din ce în ce mai multe și mai mari, până la momentul la care nu mai intervine deloc, cu excepția unei discuții pe rezultatul final.

Un principiu important: atunci când dai decizia, alocă o dată cu ea și resursele. E motivul pentru care Mobexpert funcționează ca un grup de companii independente, în care managerii au control asupra bugetului și sunt uneori și acționari.

4. Alege cu grijă pe cine te bazezi

Sistemul în care acorzi treptat încredere și libertate de decizie are rolul de a pune o bază solidă. Dar și de a selecta cine și cât de mult poate.

E un proces care va presupune tot felul de erori, crede Dan Șucu. Dar e mai bun decât alternativa: “Cea mai proastă variantă este să te ocupi tu.” Ideea este, până la urmă, să dezvolți la tine însuți o capacitate bună de evaluare și selecție. În primul rând, îi alegi pe cei care vor; apoi îi elimini pe cei care sunt specialiști în “a călări pe munca altora”; la final, rămân cei care vor și pot și au codul potrivit de valori. “Acești oameni pleacă dacă nu le dai decizie și libertate” spune Șucu.

5. Nu delega ce nu înțelegi

Cum te asiguri că știi ce anume să ceri și care este nivelul de performanță la care să te aștepți? Cel mai bun fel de a delega, vor spune majoritatea antreprenorilor, este să știi exact ce presupune acea decizie. “Să delegi lucruri pe care le-ai făcut înainte cu mâna ta” subliniază Dan Șucu.

Și să exersezi constant cu focalizarea pe detalii, pentru a nu pierde contactul cu realitatea. “Uneori, intru în detalii chiar foarte mărunte, pentru a înțelege în profunzime” spune Dan Ștefan.

Printre altele, Dan Isai petrece timp în bucătăriile propriilor restaurante, spală salate și face adesea treburi mărunte, tot în ideea de a păstra contactul cu realitatea.

6. Păstrează o cheie de control

Controlul delegării, spune Dan Șucu, e o muncă importantă și dificilă. E, de cele mai multe ori, frustrant, pentru că ai impresia că ai rezolvat dând altcuiva libertatea să ia o decizie când, de fapt, munca abia acolo începe: îți trebuie sistem clar de evaluare. “Deschis și transparent. Analizezi cot la cot cu el unde am procedat bine și unde nu” accentuează Dragoș Petrescu.

Cel puțin la început, trebuie să te străduiești să le dai toate informațiile necesare și să te obișnuiești, în același timp, cu ideea că vor greși. “Nu există control absolut” spune Dan Isai. Îți asumi că echipa ta nu va lua mereu cele mai potrivite decizii și, printr-un sistem de evaluare constantă, înveți cât și până unde te poți baza pe fiecare om. “Conturez profilul fiecăruia și știu cât de relaxat să stau și cât de des să solicit lămuriri.”

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să te întoci de unde ai plecat. “Când vezi că unii dintre oamenii tăi fac prostii, ești tentat să spui <dacă nu fac eu, nu iese bine>” spune Radu Octavian. Dacă faci tu, îți limitezi capacitatea de a crește.

Cheile de control diferă. Dan Ștefan vorbește despre trei direcții importante: legal, financiar și customer care. Și, desigur, evaluarea din perspectiva valorilor companiei. “Raportăm deciziile luate la setul de valori al companiei” explică și Dragoș Petrescu.

7. Ce îți rămâne de făcut

“Exersez constant și intrarea în detalii, și gândirea de tip big picture” spun Dan Ștefan. Numește partea de viziune de ansamblu “zoom-out”, o abilitate esențială pentru a-ți păstra agilitatea strategică și capacitatea de a conecta idei și informație. Dan Ștefan petrece până la 50% din timpul lui în afara firmei “citind, învățând, învățându-i pe alții”.

În grupul de firme condus de Dragoș Petrescu echipa decide pentru “aproape tot”. Mai puțin strategia, care este din ce în ce mai mult în sarcina Advisory Board (unul dintre sfaturile pe care Dragoș le dă des este să ai lângă tine un grup ca acesta, de încredere și cu experiență, pentru decizii strategice).

Ce rămâne, totuși, la el? “Îți rămâne sarcina să veghezi că barca se îndreaptă în direcția bună și să faci corecții de curs.”

Așadar, viziunea de termen lung e nedelegabilă. Îți eliberezi programul și mintea ca să poți vedea viitorul, locurile unde poți crește, oportunitățile, spune Dan Șucu. Cum faci asta? “Te sui în avion și te duci în orice colț de lume unde este ceva interesant pentru afacerea ta.” Și, legat de asta oportunitățile de creștere, păstrezi la tine alocarea de resurse, adică decizia de a pune banii pe o oportunitate sau pe alta. “Alocarea de resurse decide, până la urmă, unde crești cu adevărat.”

Photo by kazuend on Unsplash

_________________

Ce să citiți mai departe:

  • capitolul despre Dragoș Petrescu din cartea Cei care Schimbă jocul
  • interviul cu Marius și Dan Ștefan, fondatorii Autonom
  • interviul cu Dan Isai, fondatorul Salad Box
  • interviul cu Radu Octavian, fondatorul Radu Holding
  • interviul cu Radu Savopol, fondatorul 5ToGo

 

avatar