Cinci cărți pentru finalul de an

citite, am numărat în 2023 peste 30. Mai multe, dacă le pun la socoteală pe cele începute și abandonate – pentru că încerc să mă dezobișnuiesc de ideea că dacă am început ceva, trebuie să și termin. Nu, nu trebuie. Timpul nostru e prea prețios ca să-l cheltuim pe lucruri care nu ne aduc valoare. 

Am ales cinci despre care vreau să vă vorbesc acum. Poate le veți găsi potrivite de dăruit. Sau de citit pe final de an, într-o dimineața liniștită, la cafea. Găsiți altele pe care le consider demne de citit, din domenii de la botanică, la democrație, aici, aici și aici. 

Consolations, David White

Dacă vă plac cuvintele, veți iubi această carte. Pentru că, din obișnuință sau neatenție, folosim de cele mai multe ori cuvintele ca pe simple instrumente pentru a transmite ceva: o idee, un ordin, un punct de vedere. Dar David White propune altceva: o incursiune în „interiorul” cuvintelor, într-o lume plină de semnificație și bogăție și posibilitate. Prietenia, dezamăgirea, speranța, ambiția, orașele și multe alte cuvinte comune ni se arată așa cum nu le-am văzut niciodată până acum.

Las aici un fragment din capitolul legat de Furie:

„What we have named as anger on the surface is the violent outer response to our own inner powerlessness, a powerlessness connected to such a profound sense of rawness and care that it can find no proper outer body or identity or voice, or way of life to hold it. What we call anger is often simply the unwillingness to live the full measure of our fears or of our not knowing, in the face of our love for a wife, in the depth of our caring for a son, in our wanting the best, in the face of simply being alive and loving those with whom we live.”

Your Future Self, Hal Hershfield

Întrebarea de bază a cărții este „cum percep oamenii trecerea timpului și cum le afectează această percepție deciziile și comportamentul?”. 

Pentru mine, a fost o surpriză să citesc despre experimente care arată cum creierul nostru reacționează la ideea de „eu, cea din viitor” la fel cum reacționează dacă m-aș referi la un străin. 

E unul dintre motivele pentru care, deși știm exact ce e bun și bine pentru noi, facem exact invers. E motivul pentru care amânăm sau ne spunem „într-o zi”, sau nu planificăm nimic: nu avem sentimentul continuității noastre în timp. 

Hal Hershfield e un psiholog care a studiat mai bine de zece ani cum felul în care reușim să ne conectăm cu noi, cei din viitor, ne poate îmbunătăți viața și ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. 

E o carte plină de dezvăluiri surprinzătoare despre mintea noastră și cu foarte multe sfaturi practice despre cum să ne imaginăm și să facem reală cea mai bună versiune a noastră. 

Inifinitul într-o trestie, Irene Vallejo

E o fascinantă poveste a cărții. Dacă vă plac cărțile, scrisul, istoria, poveștile, poate că nu vă veți speria de cele 600 de pagini… Irene Vallejo e o scriitoare spaniolă care a studiat limbi clasice și deține două doctorate. Iar „Infinitul într-o trestie” a fost un hit instant și, citind-o, pot înțelege de ce. 

De la lumea antică până în modernitate, spune povestea felului în care omenirea s-a străduit să capteze și să păstreze cuvântul în forme din ce în ce mai sofisticate: de la lut, la piatră, la papirus, hârtie și piei de animale. De la Bibliotecă din Alexandria, la Universitatea Oxford, această călătorie e presărată cu războaie, trădări, sacrificii, eroi. De la scribii care transcriau texte prețioase la lumina lumânării – munca lor e motivul pentru care avem azi acces la texte străvechi – la oamenii care au păzit cărțile de foc, cenzură și distrugere, e o lume plină de personaje interesante și neașteptate. 

E de citit în tihnă, ca un roman, sau ca o carte de aventuri. 

Wanting, Luke Burgis

Această carte mi-a schimbat părerea despre lucrurile pe care le doresc. Și despre unele planuri și aspirații. 

Ipoteza tulburătoare a cărții este aceasta: credem că vrem lucrurile pe care le vrem, pentru că avem liber arbitru, discernământ, planuri și plăceri independente, care ne aparțin. Dar o mare parte din viața noastră este condusă de mimetism: preluăm inconștient modele și aspirații ale celorlalți. De aceea suntem uneori ușurați când eșuăm sau când ceva se încheie fără voia noastră, iar alteori suntem bântuiți de gândul că trăim viața altcuiva. Dorința mimetică mișcă piețele, oamenii, cultura și businessul. 

Ne face să urmăm trenduri, să construim „bule”, să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, să facem investiții proaste. Wanting este o carte care ne explică pe noi, nouă. Și ne dă acces la strategii și căi de a ne transforma dorințele oarbe în dorințe cu intenție. 

Într-un moment al anului în care facem liste de dorințe pentru Sărbători și planuri pentru ce urmează, poate e un moment bun să ne oprim puțin, să verificăm ce dorim și de ce. 

What Is Our Problem? A Self-Help Book for Societies, Tim Urban

Tim Urban este unul dintre autorii mei preferați. Textele de pe blogul lui (Wait But Why) sunt incursiuni adânci în lumi foarte diverse, de la regrete, la știință, la procrastinare. Iar ilustrațiile făcute de el sunt foarte amuzante și teribil de convingătoare. 

Tim a scris cartea aceasta în șase sau șapte ani, și înțeleg de ce: a căutat să înțeleagă cum a evoluat lumea noastră către dogmatism, dezbinare, extremism și de ce nu reușim să ne mai înțelegem între noi sau să alege lideri capabili. 

Problema noastră nu e legată de ideologie, ci de calitatea gândirii: am coborât pe scara rațiunii din ce în ce mai jos ca societăți, pe măsură ce am renunțat la dezbaterea de idei și am înlocuit-o cu gândirea tribală și jocuri de putere.

Explicațiile sunt toate legate de societatea americană, dar cele mai multe sunt ușor de extrapolat în orice parte a lumii. Din momentul în care am început să citesc, n-am reușit să mă opresc. E o carte foarte bună, mai ales pentru felul în care creează cadrele și conceptele care fac lumea mult mai ușor de descifrat. Deși nu e deloc o lectură veselă, e o carte plină de umor și metafore teribil de amuzante. 

Veți găsi această carte doar în format Kindle. 

avatar