Cum am transformat timpul în trafic din ”pierdut” în ”câștigat”. Podcasturi favorite

Am început să ascult podcasturi acum vreo doi ani, când Mona mi-a povestit despre Serial, un produs audio cum nu se mai făcuse: un podcast despre un copil dispărut, o crimă și investigația din jurul acestei tragedii. Nici măcar nu știam că am deja, în telefon, o aplicație numită (ce surpriză) ”podcasts”. 

A devenit rapid un obicei, ceva de făcut în timp ce făceam altceva: când spălam vasele, când stăteam în trafic, când ieșeam, singură, la o plimbare. Mi-am dat apoi seama că este o mare oportunitate de a învăța lucruri noi și de a absorbi informație: galeria mea de podcasturi s-a mărit, apoi micșorat, apoi transformat complet. 

Acum, cele două sau mai multe ore pe care le petrec aproape zilnic în trafic nu mai sunt ”timp pierdut”, ci ”timp câștigat ca să învăț lucruri noi”. 

Nu sunt singura: această nouă specie de conținut și de jurnalism are una dintre cele mai rapide creșteri, una dintre cele mai educate și fidele audiențe și un procent surprinzător de oameni care se declară fani. Câteva statistici interesante se află aici. 

În lista mea de podcasturi se află o colecție eclectică de teme, de la antreprenoriat, la gândire critică, management și mindfulness. Mai jos sunt câteva recomandări, exclusiv din zona profesională. Le ascult de mult timp și mi-au fost de mare folos. 

1. Freakonomics Radio

Dacă v-a plăcut cartea Freakonomics, scrisă de jurnalistul Stephen Dubner și profesorul Steven Levitt, podcastul acesta, găzduit de Dubner, este ca o extensie pe termen lung. Explorează chestii surprinzătoare – unele doar aparent inutile – de la știința somnului la ”de ce n-ar trebui să-ți deschizi un restaurant” și cum să te oprești din a fi ”a loser”. Iar interlocutorii lui antreprenori, laureați de Nobel și personalități recunoscute în domeniile lor. 

2. Masters of Scale

E un format foarte interesant, creat de Reid Hofmann, unul dintre fondatorii LinkedIn. Experiența lui în materie de construit și crescut companii e pusă la un loc cu experiența altor fondatori foarte cunoscuți pentru a răspunde la întrebările care – teoretic – preocupă orice antreprenor care are un business de crescut. Cum îți alegi oamenii și mizele, cum să omori rapid ce nu merge, cum să înțelegi ce vor clienții, să pui prețul corect și să înveți continuu. Cum fiecare episod e de ascultat cu caiet și pix la îndemână, faptul că există toate scripturile este mare lucru. 

3. The Tim Ferriss Show

Poate că ați citit ”The Four Hour Work Week” (vă recomand varianta în engleză, nu pe cea în română), cartea care l-a făcut cunoscut în toată lumea. Merită. Ferriss este experimentatorul perfect, un om cu curiozități infinite și o abilitate și o ambiție rare de a învăța. La început, m-a enervat. Prea părea tipul american care le știe pe toate, vinde tot timpul și se pune pe el în față. Dar îl ascult și citesc de trei sau patru ani și rareori s-a întâmplat să nu învăț măcar un lucru. Podcastul lui e o serie de interviuri cu unii dintre cei mai performanți oameni (atleți, antreprenori, autori, gânditori, filozofi, militari sau jucători de șah), care intră în detaliile cele mai mici și mai interesante ale practicilor și gândirii fiecăruia. 

4. Trailblazers

Walter Isaacson e una dintre acele personalități multidimensionale: a scris unele dintre cele mai bune biogafii ale ultimelor decenii (cea a lui Steve Jobs printre ele), a condus Institutul Aspen, CNN și Time, a scris o carte minunată despre istoria tehnologiei și predă istorie la o universitate americană. Podcastul este narat de Isaacson – care mărturisește, într-un interviu, că nu-și scrie nimic, ci crează povestea pe măsură ce o spune – și fiecare episod este povestea unui fenoment sau unui obiect simplu, despre care am crede că știm tot. Îl ascult cu mare plăcere pentru că aflu fel de fel de lucruri, dar și pentru arta de povestitor a lui Isaacson. 

5. The Knowledge Project

Este podcastul asociat site-ului Farnam Street, una dintre sursele mele favorite de înțelepciune și know how. Shane Parrish intervievează pentru podcast personalități diverse, în căutare de modele mentale și metode care îmbunătățesc gândirea. Dintre ultimele episoade, sunt foarte bune mai ales cele cu Robert Greene, Atul Gawande sau Tyler Cowen. 

6. Hidden Brain

Una dintre multele producții ale liderului global în industria de podcasting, National Public Radio (NPR), Hidden Brain e găzduit de o personalitate foarte plăcută și interesantă. Jurnalistul Shankar Vedantam are talent în a pune întrebările și a alege temel și invitații. Dacă vreți să înțelegeți mai mult despre resorturile ascunse care ne conduc comportamentele și bias-urile din fiecare alegere și decizie, o să vă placă podcastul. 

7. TED Radio Hour

O producție a aceluiași NPR în colaborare cu TED. E un mod surprinzător de a  aduce împreună idei și speakeri TED, sub o temă comună. Dacă nu aveți timp de toate înregistrările de la TED – și nu aveți – TED Radio Hour e o resursă minunată pentru a afla lucruri diverse, de la ce face orașele mai bune, la puterea design-ului sau istoria numerelor. Pentru că perspectivele dintr-un episod sunt foarte diferite, e o capsulă de cultură generală în jumătate de oră. 

8. HBR Idea Cast

O producție a Harvard Business Review, mai spre management și leadership. E foarte bun pentru că are invitați șefi de mari organizații, iar temele sunt foarte specifice, ceea ce îl transformă într-o sursă de învățare rapidă. 

9. The Secrets of the Most Productive People

E creat de jurnaliștii de la Fast Company. Cum îi spune și numele, este un podcast despre productivitate, bazat pe interviuri cu specialiști. Am găsit episoade interesante până acum – a început la 1 iunie 2018 – despre somn, cele mai productive ore din zi sau cum putem fi mai puțin ocupați. 

Obiceiul meu de a asculta s-a format în timp. Folosesc doar aplicația de podcasting din iPhone (Podcasts) și mă abonez la tot ceea ce îmi pare interesant. Ascult un episod sau câteva, păstrez în colecție doar ceea ce merită pe termen lung. E un proces continuu de curatorie. Ca să nu stau să butonez în trafic, aleg ce vreau să ascult sau să învăț în momentul în car mă urc în mașină. Dacă știu că e un drum de o oră, aleg ceva mai lung. Se întâmplă să mă plictisesc sau să fiu dezamăgită de unele dar, pe termen lung, acest obicei îmi dă posibilitatea să folosesc timpul și să învăț lucruri care altfel mi-ar lua foarte mult timp. 

Dacă aveți podcasturi favorite, mi-ar plăcea să știu care sunt. 

avatar