Când te afli la răscruce. Sfaturi de la oameni care au trecut pe acolo

 

Acesta e un altfel de text. E un text colectiv, creat din răspunsurile a peste 50 de oameni din comunitatea noastră la întrebarea (sau întrebările): ”Când ați fost la o răscruce în carieră (ați vrut să porniți pe cont propriu, să avansați, să schimbați) care e cel mai bun sfat pe care l-ați primit? Sau cel mai deștept lucru pe care l-ați făcut?”

Am grupat răspunsurile, majoritatea înțelepte și foarte bune, în câteva teme importante. Am adăugat propria mea perspectivă și a ieșit un mic ghid despre cum să privești lucrurile când te afli la o răscruce. Fără pretenția că e complet, sau infailibil, sau o rețetă. La final se află numele tuturor celor care au contribuit și cărora le mulțumesc. 

 

1. CE E O RĂSCRUCE? 

O răscruce e un punct în care fie se deschid noi oportunități în față (o propunere de job, de business), fie se închid drumuri (constatăm că nu mai putem trăi așa, că ceva nu merge), fie constatăm că noi drumuri TREBUIE construite (să încercăm acel business pe care îl tot visăm, să ne mutăm la țară). 

Ceea ce caracterizează acest punct este că nu poți vedea în față. Vezi că e ceva nou, dar nu poți spune unde duce exact drumul, care sunt riscurile. 

Răspântia e o intrare în incertitudine. Vine fără ”rețetar” și la pachet cu teamă și nesiguranță. 

 

2. GÂDEȘTE-TE LA CE EȘTI BUN

Dacă tot e o răscruce, atunci n-are rost să facem aceleași alegeri ca până acum. Un fel de a înlătura puțin incertitudinea este să întrebăm ”La ce sunt bun și ce îmi place?”. Cineva mi-a spus o dată că nu are sens să te tot străduiești să fii mediocru la ceva ce ești foarte slab. Lumea e plină de lucruri mediocre și e foarte aglomerată la acest nivel. La vârf, în lumea oamenilor care fac ceva la nivel de măiestrie, e mult mai mult loc, chiar dacă este o nișă aparent mică. 

Motivația de a continua – foarte importantă când nu știi drumul – vine în mare parte din plăcerea intrinsecă sau interesul pur de a face lucrurile respective. Alege ceva care te interesează, pe care l-ai face și dacă nu ești plătit pentru el. 

O a doua întrebare importantă e legată de valori. ”În ce măsură acest drum are legătură cu principiile și valorile mele?” Cu ceea ce este important pentru mine? Și, în plus, care sunt acele lucruri pe care NU vreau să le (mai) fac? 

Nu toate oportunitățile sunt create egal și, dacă acceptăm un drum fără o minimă introspecție, vom ajunge curând în punctul de unde am plecat. 

 

3.  ACȚIONEAZĂ

Cineva ne-a spus că ”o problemă durează atâta timp cât îi dai”. Seneca, acum 2.500 de ani, a spus că ”suferim mai mult în imaginație decât în realitate”, cu alte cuvinte lucrurile sunt mai puțin îngrozitoare când te pui în mișcare decât sunt când stai să faci scenarii infinite în cap. Și, mai aproape de noi, antreprenorii spun că ”trebuie să te miști când ai 70% din informație. Dacă ajungi la 100%, nu mai e o oportunitate, pentru că toată lumea știe ce știi tu.” 

Când teritoriul e incert, felul în care înțelegem ce merge și ce nu merge este încercând și învățând din fiecare pas. ”Chiar dacă parcursul pare haotic la început și fără direcție, la fiecare pas vei avea o noua perspectivă și cu fiecare pas îți vei calibra mai bine scopul și direcția”.

 

4. PROPUNE-ȚI SĂ ÎNVEȚI

De obicei, ne simțim bine doar atunci când putem ”vedea” destinația. Când știm exact unde, când și cum vom ajunge. De câte ori v-ați suit în mașină cu gândul ”hai să vedem unde ne duce drumul?”. Aproape niciodată, așa-i? Dar răscrucile sunt adesea așa: facem o alegere cu ceea ce avem la îndemână, în condiții de vizibilitate redusă, cu informație parțială, fără certitudinea unui rezultat. 

Dacă renunțăm la a ”vedea” clar rezultatul, poate că ezitarea ar fi mai mică. În schimb, ne propunem să creăm mici experimente care să aducă informație, folosind întrebări de genul ”cum testa ideea aceasta timp de x timp fără rezultate ireversibile?”. Dacă vrei un job nou într-o companie, întreabă oamenii de acolo cum e să lucrezi în locul respectiv. Dacă vrei o brutărie, lucrează două spătămâni într-una. Dacă vrei să trăiești la țară, mergi și stai o lună acolo. 

Când scopul e învățarea, aproape că nu ai cum să eșuezi. 

 

5. ASUMĂ-ȚI RISCURI SUPORTABILE

Există, spune cineva, riscuri ”bune” și riscuri ”rele”. Riscul bun e cel care te ajută să câștigi, chiar dacă aparent pierzi: ai învățat ceva, ai cunoscut oameni noi, ai înțeles că nu vrei să mergi mai departe. Riscul rău e cel care, dacă se materializează, produce pierderi insuportabile și ireversibile. 

Potrivit principiului ”nu încerca adâncimea apei cu ambele picioare”, e mai înțelept să luăm decizii al căror risc e cunoscut și acceptabil (ce e acceptabil depinde de fiecare: poate fi investiție de timp, bani, reputație, cost de oportunitate), decât decizii în funcție de un obiectiv frumos și necontrolabil. 

Nu în ultimul rând, un sfat bun pe care ni l-a împărtășit cineva este să ai mereu la îndemână un plan de backup. E util mai ales când lucrurile nu merg și e nevoie de decizie rapidă, în condiții de stres: ”fără un plan de backup, îți pierzi efectiv mințile sub presiune și iei deciziile cele mai proaste”. Un plan de backup simplu poate fi ”dacă nimic din ceea ce am plănuit și crezut nu stă în picioare, atunci…”. 

E posibil ca unii dintre noi să fim mai mult genul ”să tăiem podurile, pentru a fi siguri că nu ne putem întoarce”. Chiar și așa, e bine să știm că, dacă acel lucru nu merge deloc, nu rămânem cu bagajele și familia în stradă. 

 

6. ALEGE CU ATENȚIE OAMENII 

Probabil că acesta este capitolul cel mai bine ”populat” cu lecții de viață, din tot ceea ce am primit ca răspunsuri. Ceea ce auzim de la oamenii cu care interacționăm des e mult mai important decât am putea crede. Cel mai simplu e ca cineva să ne explice de ce nu e bine și nu va merge, când acel om nu a fost niciodată în situația noastră. Criticile din tribună nu costă nimic. 

Oamenii de la care să cerem ajutor și sfat sunt cei care au fost deja în situația în care ne aflăm noi azi. Oamenii din ”arenă”. Cei care au experiență în domeniu. Cei care vor să reușim și ne spun la ce să fim atenți sau cum se face un anumit lucru, nu în câte feluri nu va merge. 

Oamenii care ne provoacă să gândim diferit, să ne punem întrebări noi și să vedem perspective ascunse, care ne ajută să ne clarificăm gândurile și ideile și care au înțelegere pentru eșec și greșeală sunt cei pe care îi dorim și îi căutăm. Pot fi mentori, coach, partneri, angajați, șefi, părinți, prieteni, o comunitate de învățare. Important e să nu plecăm urechea la criticismul și negativitatea gratuite. 

 

7. IEȘI DIN MINTE

Poate unul dintre cele mai importante sfaturi e ”să ieși din propria ta minte”. Mai ales când alegerile par grele și mintea ne e încărcată de întrebări și griji și necunoscut, e bine să îi dăm o pauză.  

(Când am luat-o de la capăt) „obișnuiam să alerg aproape în fiecare dimineață; în felul ăsta, îndoielile și insecuritatile erau șterse la începutul zilei. Orice activitate care oprește gândirea compulsivă și face curățenie mentală poate funcționa: gimnastică, yoga, meditație, sau un hobby care ne ajută să intrăm în flow”. 

Când facem ceva cu totul diferit, mintea are timp și spațiu să creeze legături pe care nu le intuim și lucrurile importante devin mai clare. Intuiția și bun simțul tind să nu mai funcționeze sub presiune. 

Photo by Vladislav Babienko on Unsplash


Dacă vreți să adugați orice lucru valoros din propria experiență, vă invit să o faceți în comentarii. 

Mulțumiri celor dintre voi care au contribuit: Cătălin Matei, Răzvan Costache, Florin Enache, Tiberiu Lovin, Adrian Dinu, Claudia Popescu, Angela Roșca, Maria Gastaldo, Mira Mares, Alex Groze, Toni Tesiu, Gabriela Dumitrescu, Dana Laura Olteanu, Ramona Marinela Nițu, Adelina Stoian, Victor Georgescu, Ionut Ferenti, Victor Răzvan Vișan, Laura Ștefania Dima, Monica Drosu, Alexandru Negrea, Andreea Dragomir, Mihaela Feodorof, Georgiana Atasiei, Mircea Țiplea, Manuela Voicilă, Dan Boabes, Luana Alexandru, Delia Grigoroiu, Alexandra Dinu, Claudia Maria Udrescu, Andreea Filipoiu, Adela Iepure, Mirona Sărăroiu, Miruna Ursache, Alexandra Ciucanu, Laura Lucia Găvan, Teodora Jors, Cristian Daniel Lungu, Severin Sânzianu, Ioana Nicolescu, Liviu Sav, Alecsandra Ecard, Cristina Șerban, Anca Rarău, Gabriela Gosman, Marian Stoica, Cristian Huzum, Cristian Gheorghe. 

avatar