Epoca antreprenorilor

Iata o initiativa lansata ieri de catre companiile din Marea Britanie, la initiativa Guvernului britanic: StartUp Britain.

Site-ul are ca misiune sa „celebreze, sustina si accelereze” constructia de companii si se bazeaza pe implicarea unor oameni si companii care au in spate povesti de succes. Initiative pune la un loc resurse utile pentru incurajarea antreprenoriatului si se bucura de sprijinul unei personalitati precum Richard Branson. De ce ar sustine Branson o initiativa de acest gen? Pentru ca „acum este momentul potrivit pentru ca firme mici, entuziaste si agile sa se nasca si sa prospere”, asa cum afirma pe blogul sau.

The Daily Telegraph spune, la randul sau, ca nu exista un singur fel in care poti incuraja spiritul antrepenorial, dar ca „guvernele ar putea face lucrurile mai simple pentru oamenii care vor sa faca afaceri, bancile ar putea face ca banii sa fie mai usor accesibili, iar cei care reglementeaza s-ar putea asigura ca e incurajata competita”.

Este chiar atat de simplu: Guvernul cere companiilor sa se implice, dupa care sprijina aceasta noua initiativa antreprenoriala. Mi-as dori sa vad cum marile companii, romanesti sau cu capital strain, vin impreuna pentru a fonda o astfel de initiativa in Romania. Semnalul si simbolistica unui astfel de gest, impreuna cu gestul Guvernului de a o sprijini, ar putea schimba, chiar si putin, felul in care oamenii se raporteaza la initiativa privata.

Exista, desigur, programe intersante deja puse in practica. Dar ele raman insule izolate (precum programul SRL ID). O astfel de initiativa insemna simplificarea majora a birocratiei, sprijin din partea unor figuri emblematice si parteneriat. Atunci deabia va avea puterea de a inspira oamenii si va transmite un mesaj puternic despre faptul ca ESTE VREMEA ANTREPRENORILOR.

Doar pentru cazul in care cineva potrivit ar citi acest post si ar considera ca programul poate fi replicat in Romania, pun aici cateva alte resurse:

http://www.preludegroup.co.uk/

http://www.growingbusiness.co.uk/

http://www.entrepreneurs.gov.uk/gep/aboutus/en-GB.html

avatar