Cum vine asta: Capul plecat sabia nu-l taie?
Dupa parerea mea face parte din categoria expresiilor mostenite, folosite in virtutea intertiei si care ar trebui rationalizate sau scoasa din limbaj. Este o intreaga filozofie de a privi lumea care te indeamna sa te conformezi. Nu pentru ca ai fi de acord, ci pentru ca e mai sigur. De cand lucrez pe caon propriu si interactionez cu o gramada de companii, vad acest lucru mult mai clar in organizatii. „Seful a spus”, „cutarita crede ca e mai bine”, „eu cred ca seful a vrut sa zica…” sunt expresii care acopera o gramada de situatii in care oamenii nu isi asuma riscul de a spune ceea ce cred. De a decide, de a-si apara credintele si de a-si afirma competenta.
Poate ca e adevarat. Nimeni nu a fost executat (la propriu sau la figurat) pentru ca s-a integrat in multime. Dar marile reusite, marile companii si oamenii remarcabili n-au functionat niciodata asa.
O carticica foarte simpla, scrisa de Richard Branson acum cativa ani, vorbesyte despre lectiile pe care se bazeaza succesul lui. Spune cam asa: BE BOLD – Believe in Yourself, Chase Your Dreams and Goals, Be Bold.
Scriam, intr-unul dintre posturile anterioare, despre conformare. Cand incetezi sa mai stai pe propriile picioare, cand compromiti credintele personale, cand cedezi in fata fricii de a pierde cine stie de privilegii, contracte sau clienti, atunci e momentul sa te intrebi: Care este marea performanta/reusita/satisfactie catre care ma indrept?
Cere curaj. Dar face toti banii.