12 principii. Ce am învățat din primul sezon The Vast&The Curious

În primăvara anului 2012, Mona Dîrțu și cu mine am început să lucrăm serios la cartea ”Cei care schimbă jocul”. Se împlinesc, iată, aproape șapte ani de când studiez antreprenorii, felul lor de a vedea lumea, de a acționa și de a construi produse, companii și sisteme de la zero.

Această experiență m-a schimbat. M-a ajutat să merg mai departe pe cont propriu, m-a forțat să învăț și m-a făcut să-mi schimb punctul de vedere despre ce înseamnă să construiești propriul tău joc (dacă pot spune așa). În vara lui 2017, într-o zi aglomerată, în timp ce stăteam de prea mult timp la un semafor, mi-a trecut prin cap ideea că aș putea invita mai multă lume să facă această explorare împreună cu mine. Dacă eu învăț atât de mult?… De ce n-am învăța împreună?

Așa s-a născut seria The Vast&The Curious. Am vrut o experiență trăită pe viu, în care să putem învăța cu toții – publicul din sală împreună cu mine – strategiile, principiile și lecțiile unor antreprenori, inovatori și pionieri.

S-a născut din, poate, cea mai importantă constatare pe care am făcut-o în ultimii ani: dacă vrei să fii pe picioarele tale, poți să știi o groază de lucruri tehnice (cum faci business plan, ce e cash flow, cum se face marketing); dar există un ingredient fără de care restul nu funcționează: cum să gândești ca un antreprenor. Înainte de a fi o serie de practici de management, antreprenoriatul e o mentalitate. Un fel de a privi lumea, adesea în răspăr cu tot ceea ce știam.

Acestea sunt cele 12 principii pe care le-am desprins din conversațiile cu Dragoș Petrescu, Florin Talpeș, Felix Pătrășcanu, Simona Baciu, Dan Isai și Iulian Stanciu.

  1. ÎNCEPUTURI – ”Acțiunea bate totul”. Când ne gândim să începem ceva nou (proiect, business), planul are rolul lui. Dar trebuie să fie foarte sumar și doar pentru a ne pune ordine în gânduri. Planul nu e realitatea, e doar o serie de ipoteze. Singurul lucru care ne va da informație reală este acțiunea. Mic, simplu, cu ce avem la îndemână, cu un experiment, încercăm să punem ideea în practică, să o apucăm de undeva.
  2. IDEI GENIALE – ”Ideile geniale sunt geniale doar în retrospectivă”. Uneori, ni se întâmplă să așteptăm să se arate ideea genială, inspirația care va ordona toate lucrurile și le va da sens. Nu se întâmplă. Dacă se întâmplă, e rezultatul principiului de mai sus, al testării și învățării. Ideile geniale apar la capătul unui proces de experimentare, nu la începutul lui. În locul ideii geniale, poate fi mai înțelept să întrebăm ”ce problemă am eu care merită rezolvată?”. Cum s-ar spune, să ne scărpinăm propriile mâncărimi.
  3. RISC ȘI CURAJ – ”Nu risca ce nu-ți permiți să pierzi”. E important să ne protejăm capacitatea și puterea (inclusiv emoțională) de a o lua de la capăt, dacă primul lucru nu funcționează. Vom face greșeli, așa că e mai înțelept să le considerăm ca parte din drum, decât să ne ferim de ele. În loc de obsesia că ”trebuie să iasă”, ne-am putea gândi că e un drum care implică o serie de experimente. Nu ”eșuăm” niciodată atâta timp cât ne propunem să învățăm.
  4. RESURSE – ”Folosește ceea ce ai, nu fi obsedat de ce nu ai”. Când nu avem ceva, nu avem. Ideea că nu-l avem și că ne trebuie blochează, adesea, calea către acțiune. Ne concentrăm pe a obține resurse de la alții și, încet-încet, depindem de ei în a lua decizii mai mici sau mai mari. Dacă așteptăm să adunăm toate resursele în avans, trec ani, adesea. Chiar dacă ceea ce avem înseamnă o idee vagă și cinci oameni cu care să stăm de vorbă, tot putem face ceva imediat.
  5. VIZIUNE – ”Pleci de undeva și nu știi unde ajungi”. Uneori, ne căutăm un sens, o misiune importantă înainte de a porni pe orice drum. Iar aceasta devine o întreprindere în sine. ”Nu am o viziune destul de clară despre unde vreau să ajung” e un motiv pentru a nu începe. Dar cu toții știm, de fapt, chiar și vag, ce ne interesează. În loc de a formula o viziune despre linia de finish, e mai productiv să pornim înspre ea cu un pas mic și să păstrăm opțiunile deschise și mintea flexibilă.
  6. PARTENERI – ”Alege în funcție de valori”. Poate părea ciudat, pentru că suntem obișnuiți să alegem echipa și partenerii în funcție de cât de bine se potrivesc cu planurile noastre. Dar, dacă destinația e ceva ce se conturează pe măsură ce mergem pe drum, cum am putea alege partenerii altfel decât pe bază de valori și încredere? Oamenii buni sunt rari și mai importanți decât obiectivele și ideile noastre fixe. Când nu știi exact unde mergi, ai nevoie de oameni cu valori comune, principii asemănătoare și angajamentul de a merge la drum împreună.
  7. DECIZII – ”Doar realitatea va spune dacă decizia a fost bună”. Va trebui să luăm zeci și sute de decizii, mici sau mari. Adesea, e mai important să decidem și să ne mișcăm, decât să fim siguri. Să creăm condițiile suficiente, nu pe cele perfecte. Alte dăți, e mai bine să nu luăm decizii, când mizele sunt mici sau situația neimportantă. Să ne conservăm capacitatea pentru cele care ne fac să avansăm pe drumul principal. Și să nu pierdem vremea cu ”ce ar fi fost dacă…”.
  8. CONECTARE – ”Trăiește în lumea reală”. Știm foarte bine cum ne îndepărtăm de lumea reală: luăm decizii pe bază de rapoarte sau tabele; ne formăm o părere din relatările altor oameni; nu mai ascultăm ce spun clienții, pentru că știm ce le trebuie; ceva ce a funcționat devine axiomă și începe să ne încurce. Din când în când, ca să scăpăm de ”filtre”, e bine să ne servim propriii clienți, să lăsăm angajații să ne spună ce e de făcut, să răspundem la propriul call-center, să vedem lumea prin ochii furnizorilor și să ne recăpătăm mintea de începător.
  9. ÎNVĂȚARE – ”Când te-ai oprit, ai pierdut”. Succesul este, se pare, doar un lung șir de cicluri de învățare. Ceea ce are sens, dacă ne gândim că, atunci când ne culcăm pe laurii victoriilor trecute sau despicăm prea mult greșelile de ieri, începem să pierdem. La fel se întâmplă când începem să avem prea multe certitudini și prea puține întrebări. E important să celebrăm și să învățăm și la fel de important să privim mereu spre mâine.
  10. EȘEC – ”Înveți mai mult din ceea ce nu iese”. Eșecul e un lucru rău și trebuie evitat. Acest gen de mentalitate, pe care o învățăm de mici, are o consecință tristă: frica de a încerca. Dacă reușim să redefinim eșecul, nu precum un capăt de drum, ci ca pe un experiment nereușit din care învățăm mereu câte ceva, lucrurile s-ar schimba. Am risca doar atât cât putem suporta să pierdem, am eșua repede și ieftin și ne-am despărți fără regrete de ceea ce nu merge.
  11. FRICĂ – ”Dacă nu-ți e frică, ești în zona de confort”. Zona de confort e acel spațiu în care nimic nou nu se întâmplă. Aici nimeni nu învață nimic și totul se desfășoară conform rutinei. Dincolo de ea, tuturor ne este frică, chiar si oamenilor cu 20 de ani de experiență în antreprenoriat. Poate e util să ne amintim că frica ucide mai eficient decât eșecul. Și că, în urma ei, rămâne acel cunoscut refren ”aveam și eu ideea asta….”
  12. ECHILIBRU – ”Îți trebuie un centru puternic”. Fiecare dintre noi definește acest centru după propriile reguli. Dar e un joc pe termen lung și ne trebuie puncte de sprijin: un cerc de oameni apropiați, o practică spirituală, sport, un ego ținut în frâu, încredere în noroc, optimism. O întreprindere, o idee, un proiect sunt, totuși, experiențe adesea solitare, în care deciziile și responsabilitatea lor ne aparțin.

__________________

Ce să explorați mai departe:

avatar