10 lecții de viață și muncă din 10 ani pe cont propriu

Acum zece ani, în august 2010, am petrecut o lună întreagă cu ochii în gazon, plivind buruieni, fără nicio idee despre ce să fac în continuare. Ultima mea slujbă s-a încheiat, după două decenii de jurnalism, cu o dezamăgire pe care nu credeam să o pot depăși vreodată. Am părăsit ceea ce rămăsese din grupul Realitatea Cațavencu doar când realitatea că nu mai era nimic de făcut, că am stat mult peste limita sănătoasă și că ceea ce încercasem să construim în ani de muncă nu mai are vreo șansă a devenit atât de evidentă, că nici eu nu mai puteam să mă fac că n-o văd. 

Într-o zi oarecare, mi-a sunat telefonul. Aș vrea să lucrez la o campanie de comunicare pentru una dintre organizațiile mari de business din România? Da, am vrut. Proiectul era minunat. Într-o altă zi oarecare, telefonul a sunat din nou. Aș vrea oare să lucrez alături de unul dintre antreprenorii pe care-i admiram de mult timp pentru a-i structura mesajele? Da, am vrut. Așa mi-a început drumul de om pe cont propriu, cu muncă frumoasă, alături de oameni cu care construisem o relație ani de zile mai devreme. N-am avut un plan atunci. A urmat la câteva luni. 

În decembrie 2010 am avut cu Mihai Marcu prima discuție despre ceea ce urma să fie Fundația Romanian Business Leaders. 

În 2012, împreună cu Mona Dîrțu, am început munca la cartea Cei care schimbă jocul, pe care am publicat-o în 2014. Mi-a reaprins dorința și curiozitatea pentru o lume pe care am iubit-o mereu, fără ca măcar să știu – cea a oamenilor care fac, care nu se lasă, care construiesc lucruri mai mari decât ei. Tot împreună cu Mona, am creat în 2015 Atelierele Effectuation, o școală practică de gândire antreprenorială. Sute de oameni au trecut prin ele în ultimii cinci ani. Tot cam atunci, Mona a avut ideea unui newsletter care a devenit ceea ce mulți dintre voi recunoașteți ca fiind Monday Memo, poate cel mai bun brief românesc. 

În 2016 am reînceput să fac interviuri. Încet-încet, un pas a dus la altul și toți pașii m-au dus la conceptul The Vast&The Curious, la interviuri în sală, pe scena Teatrului Apollo, newsletter și podcast. 

Zeci de contracte de consultanță, sute de conversații, mii de ore de interviu și sute de mii de cuvinte scrise, zece ani ca fondator al Romanian Business Leaders și zeci de eșecuri mai târziu, am găsit răgazul și momentul de a așeza laolaltă idei pe care le-am scris pentru mine însămi despre toată această călătorie pe care nu mi-o puteam imagina stând cu ochii în gol, în 2010. M-am gândit să fac public aceste gânduri, pentru că știu că trăim, de fapt, experiențe similare. Doar că nu vorbim despre ele. 

  1. DESCOPERĂ CINE EȘTI. În general, nu știi cine ești, pentru că ești prea ocupat să fii cine se așteaptă lumea să fii: părinții îți spun, școala îți spune, jobul îți spune, societatea și prietenii îți spun. Oamenii se străduiesc, fără încetare, să te pună într-o ”pătrățică”. Nu-i lăsa: mai devreme sau mai târziu, te vei identifica cu limitele pătrățelei. Vei munci nu pentru ceea ce e important pentru tine, ci pentru ceea ce oamenii se așteaptă să fii. Nu ești munca ta, nu ești realizările tale, nu te descrie prin definițiile altora. Înțelege cine ești. Nu e nimic mai greu și mai plin de sens decât munca dificilă de a fi tu însuți. De a înțelege ce te motivează, de a-ți înțelege trecutul, rănile, victoriile și cum te-ai construit de-a lungul timpului. Să fii tu însuți îți dă pământul ferm pe care poți sta când lucrurile devin cu adevărat complicate – și vor deveni. Și locul de unde să urmezi propriul nord, în ciuda capriciilor vremii și oamenilor. Înțelege ce-i valoros pentru tine, ce te mișcă și te umple de energie. Crești. Rămâi viu. 
  2. AI ÎNCREDERE. Tu, prima oară. Nimeni nu îți va da capacitatea de a realiza ceea ce tu nu crezi că se poate realiza. Entuziasmul valorează 25 de puncte de IQ. Nu economisi efortul și nu da niciodată mai puțin decât tot ceea ce ești în stare, în acel moment. Lucrurile făcute cu jumătate de măsură nu ies niciodată și lasă în urmă o dâră groasă de regret și dezamăgire. Ai încredere în oameni și lasă-i să contribuie. Dă-le spațiu și încredere să fie tot ceea ce pot să fie. Nu porni cu ei de la zero, așteptând să demonstreze. Pornește de la maximum de încredere de care ești în stare. 
  3. NU LUCRA NICIODATĂ DOAR PENTRU BANI. Vei ajunge să accepți muncă pe care o urăști, dar care îți va consuma tot timpul. Vei sfârși prin a disprețui și munca, și clientul. Lucrează la ceva de care-ți pasă, care are sens pentru tine și pentru lume. Învață să apreciezi munca în sine. Când accepți ceva, nu pune niciodată pe masă mai mult decât ești dispus să pierzi: nu risca respectul de sine, onoarea, principiile, valorile, energia vitală. Banii nu sunt niciodată de ajuns. Iubirea pentru munca în sine e mereu de ajuns. Nu te defini prin valori monetare, ci prin aspirația de a deveni.
  4. DACA VREI SĂ FII INTERESANT, FII INTERESAT. Lumea e plină de oameni care se cred interesanți și plictisesc de moarte cu propria persoană. Și, totuși, nu e nimic mai plăcut pentru cineva decât să vorbească despre el însuși. Nu e nimic mai prețios pentru relații decât atenția pe care o acordăm celuilalt. Află cine sunt oamenii dincolo de straturile lor superficiale. Oferă sprijin. Cere sprijin. Găsește oameni care sunt la fel de interesați. Nu-i întreba ce să faci. Întreabă-i despre propriul drum. 
  5. ÎNVAȚĂ SĂ SPUI ”NU ȘTIU” ȘI ”AM GREȘIT”. Nu te lua foarte în serios și păstrează o doză sănătoasă de scepticism față de propriile opinii, metode, idei. De cele mai multe ori, ne înșelăm. Și, pe drumul către adevăr, e esențial să ne înșelăm. Sunt puține lucruri mai greu de privit și mai dureroase decât încăpățânarea și aroganța de a urma o cale care nu duce nicăieri. Eșecurile sunt adesea rezultatul unui soi de orbire provocată de faptul că refuzăm să ne despărțim de convingerile noastre. A avea dreptate nu e nici pe departe la fel de interesant ca a învăța și a construi ceva care are sens. Răzgândește-te. Acceptă un mic eșec pentru a evita unul mult mai mare.
  6. NU TE COMPARA. ”Comparația e hoț de bucurie” spunea Theodore Roosevelt. Dintre toate ”păcatele”, acesta răpește cea mai multă energie. Fii mai atent la drumul tău decât la al altora și construiește-ți aspirațiile și punctul de vedere de la zero, din gândire proprie și principii la care ai reflectat, nu din ceea ce fac sau spun alți oameni. E imposibil să ieși câștigător din jocul comparației, așa cum navigarea în social media ne arată constant: e mereu cineva care pare mai de succes, mai realizat, mai deștept, mai cunoscut. Măsoară-te cu propriul potențial, cu propria capacitatea de a face bun și bine. Construiește-ți propriul punct de vedere despre ce e succes. Cele mai importante lucruri în viață au măsuri interne. 
  7. ARATĂ GENEROZITATE”. Admiră oamenii care merită admirați. Nu e nimic mai nociv, mai coroziv pentru capacitatea de a crește, decât judecata și invidia, în preajma cărora nu crește nimic. Admirația e o sursă nesecată de resurse, idei, inspirație, relații, sprijin. E poarta către oameni excepționali. Fii generos cu recunoștința și admirația, pentru că sunt daruri care se întorc înmulțite. Și, mai presus de toate, arată bunătate. Fiecare om pe care-l întâlnim duce bătălii despre care nu știm nimic. 
  8. EXPLOREAZĂ LUMI ȘI IDEI DIFERITE. Creativitatea apare, cel mai adesea, într-o intersecție: între idei noi și vechi, între liniște și lucru, între a asculta și a vorbi, între a ști și a nu ști. Pe măsură ce căpătăm experiență în ceva, săpăm din ce în ce mai adânc pe un șanț cunoscut, până când pereții sunt atât de înalți, încât nu mai vedem lumea de afară, nu mai vedem oportunitatea și riscul, ideile noi sau alte drumuri care se deschid. Permite-ți luxul de a fi, așa cum spunea Steve Jobs, ”hungry” și ”foolish”. 
  9. EVITĂ CU ORICE PREȚ PESIMISMUL. Nu e nimic mai dăunător decât să ai în jur un cor de oameni care îți explică ce nu se poate, care văd doar pericole și scenarii de dezastru. Nu te proteja de viața însăși, căci acest efort îți consumă toată energia. Să fii cinic și pesimist e un job ”full time”. Concentrează-te, în schimb, pe ceea ce este posibil, oricât de mic ar fi acel lucru. Găsește un lucru care poate fi îmbunătățit și lucrează la el. Controlează ceea ce este în controlul tău și nu-ți pune niciodată ”ouăle în coșul altor oameni”. Ai nevoie de mici victorii și un sentiment de putere în relație cu viața ta și cu lumea din jur, iar acest sentiment nu se naște niciodată din pesimism. Nu-ți pierde vremea luptând cu gravitația, politica și deciziile altor oameni, dacă nu poți face ceva pentru a schimba. Devenim, încet-încet, rezultatul oamenilor cu care interacționăm cel mai des. Găsește oameni care să-ți ridice, nu să-ți coboare spiritul. 
  10. PREȚUIEȘTE LUCRURILE MICI frumusețea unui moment, victoria de a coace o prăjitură, perfecțiunea unei conversații care te îmbogățește. Prețuiește pașii mici pentru că ei, acumulați în timp, construiesc o performanță magnifică. 
avatar
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Florentina GhitescuLumyCristinaDanielaStefan Recent comment authors
Nicoleta Raduta
Nicoleta Raduta

Rezonez cu toate cele 10 lectii de viata, la intensitati diferite…asta pentru ca in fiecare zi mai „cresc” putin si ajung sa inteleg si alte sensuri ale mesajului si sensul care de multe ori se ascunde printre cuvinte. Pe scurt, foate incarcat de sens si emotie mesajul acesta! Multumim pentru cele impartasite, Andreea!

Sebastian
Sebastian

Sunt recunoscator pentru ca ”v-am intalnit”. Faceti parte din ”grupul meu” de oameni de calitate de unde ma inspir si de la care primesc informatii valoroase, scrise intr-un mod inedit de frumos de simplu si de elegant. Sper sa nu va opriti niciodata din ceea ce faceti si sa va pastrati pasiunea si energia la fel ca si pana acum. Podcasturile sunt demne de luat notite si de ascultat cu atentie. Va respect si va apreciez munca pe care o faceti cu drag , va urez succes si energie buna !! Multumesc!

Stefan
Stefan

Am descoperit recent The Vast & Curious in timp ce ascultam diverse materiale de
educatie finaciara si antreprenoriat pe Spotify, ideile exprimate in interviurile din podcast sunt
deosebite, mi-au captat atentia si cred ca, fiecare interviu in sine este o lectie bine alcatuita
si predata. Ulterior am gasit aceasta pagina, care practic reprezinta condensarea unei mari
cantitati de informatie, din domeniile de dezvoltare personala, antreprenoriat, sociologie, etc
Este o pagina mai practica poate decat multe carti din domeniile enumerate luate toate la un
loc. Multumim ca existati, faceti o munca extraoridinara care ajuta foarte mult.

Daniela
Daniela

Admirabil concentrat! Felicitari pt tot ce faceti!

Cristina
Cristina

foarte frumos punctat. eu spun des ca sunt cea mai ocupata persoana din lumea mea mica. dar am vrut sa gasesc o aplicati practica dupa ce am citit, asa ca mi-am luat timp sa “arat generozitate”. Felicitari inca o data!

Lumy
Lumy

Minunat spus!!!!!

Florentina Ghitescu
Florentina Ghitescu

Minunat. Mulțumesc!