Invitația pe care aș face-o oricui ne ascultă la început de an este să se uite la propriile dorințe, la rezultatele pe care și le dorește, iar după aceea la propriile comportamente automate, repetate, obișnuite, să vadă dacă aceste automatisme susțin sau sabotează rezultatele dorite.
Am vorbit cu Adrian Florea despre obiceiurile bune și obiceiurile proaste care, la un moment dat, devin destin. Despre cum să reflectăm la ele și să le schimbăm, în viața profesională și personală.
Adrian Florea este cofondator al Trend Consulting, una dintre companiile lider în consultanță organizațională.
Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare.
Acest podcast este de asemenea prezentat de eMAG, o companie care crede în educație și în puterea oamenilor de a folosi tehnologia pentru a crea un viitor mai bun.
Idei principale
- Obiceiurile determină rezultatele. Comportamentele obișnuite, adică ceea ce facem în mod repetat și, mai ales, ceea ce facem în mod automat, susțin sau sabotează rezultatele pe care ni le dorim.
- Obiceiuri în oglindă. Propriile obiceiuri generează obiceiuri potrivite ca reacție în rândul celor din jurul nostru. De exemplu, în cazul unui antreprenor care consideră că doar el știe ce e mai bine și vrea să controleze totul, cei din echipa sa vor evita să preia inițiativa, să-și expună ideile, așteptând răspunsurile și soluțiile de la acesta.
- Schimbarea obiceiurilor începe cu revelația că trebuie schimbate. Nu suntem obișnuiți să ne uităm la corelația dintre obiceiuri și rezultate, concentrându-ne mai degrabă pe raportul dintre efort și rezultat. În plus, avem o mare dificultate în a pune eticheta de obicei toxic pe acele comportamente care ne blochează și ne sabotează rezultatele.
- Fundamentul schimbării este reașezarea sistemului de convingeri personale. Explicația profundă a obiceiului, cum am ajuns să facem lucrurile pe care le facem, se găsește în valorile venite din convingeri, din ce am fost învățați că se face sau nu se face, că e bine sau că nu e bine. Înțelegerea acestui lucru și ajustarea în consecință a sistemului de credințe personale sunt baza pentru nașterea unor obiceiuri noi, bune, care să și rămână.