Despre cele 10.000 de ore de practica

Probabil ca cel mai complicat lucru pe lumea asta este sa ai rabdare. Ne apucam de un lucru si ne asteptam ca rezultatele sa apara a doua zi. Drumul de la plan la rezultatul in viata reala devine un calvar, pentru ca apar in fiecare zi tot felul de lucruri neprevazute, rasturnari de situatie si neimpliniri.

Cum faci sa gestionezi toate aceste obstacole si sa stai, totusi, pe calea ta, increzator ca vei atinge obiectivul? Am descoperit un raspuns interesant in una dintre cartile recente ale lui Malcolm Gladwell – Outliers. E nevoie de 10.000 de ore de practica inainte ca oamen ii sa devina cu adevarat buni in ceea ce fac. Descurajant, nu-i asa? Intr-un ritm de 8 ore pe zi, vorbim despre CINCI ANI.

Judecam oamenii, inclusiv pe noi insine, dupa trei zile, o luna sau sase luni. Exista diete de doua zile, MBA in 10 ore, lansari de produse intr-o luna si mandate de performanta de un an. Eu m-am confruntat, in viata mea profesionala, cu provocarea de a face minuni in patru luni. Dar este, conform observatiilor celor ce studiaza performanta, ridicol. In antreprenoriat sau in viata de om angajat, e nevoie de timp si de practica pentru a ajunge un maestru sau pentru a obtine rezultate.

De aceea, mare parte dintre oamenii care s-au „diversificat” in afaceri imobiliare au pierdut. De aceea studentii nu-si gasesc de lucru – ca o paranteza, Gladwell spune povestea lui Bill Gates, care a avut norocul de a avea acces, in timpul liceului, la unul dintre putinele computere din Statele Unite la acea vreme si care si-a petrecu ani intregi programand in itimpul noptii – pentru ca nu au inca (sau deloc) experienta necesara, iar companiile nu au resursele si rabdarea sa-i sustina sa invete.

De aceea, rezidentiatul in medicina si stagiatura in avocatura dureaza atat de mult. Cele 10.000 de ore fac diferenta intre un profesionist si un amator, intre un venit de 4 zerouri, si unul de 6 zerouri. Desigur, ele nu sunt suficiente, mai ales intr-un mediu precum cel romanesc, care nu are nicio treaba cu performanta. Dar sunt absolut necesare.

avatar