Despre maiestrie

Probabil ca, in ritmul acesta, imi va lua vreo 3 ani sa completez cele 365 de zile dintr-un an. Dar mi-a venit in minte o idee pentru un nou post. Este despre maiestria din spatele lucrurilor de succes.

Ca spectatori la orice reprezentatie de calitate (fie ea un concert, o lansare de produs, o declaratie publica, un proiect), vedem rezultatul final. Dar diferenta intre o reprezentatie de calitate si una mai putin reusita sta in atentia la detalii. In efortul si gradul de acuratete din fiecare miscare, fraza, expresie. In felul in care lucrurile par rotunde si facute fara efort, firesti si simple in perfectiunea lor.

M-am gandit la conceptul de maiestrie dupa ce am revazut spectacolul Allegria al Cirque du Soleil

Am fost fascinata de intreaga punere in scena, de felul in care sunt imbinate toate elementele, de nivelul artistic, de tehnica fiecarui membru al trupei. Mi-am inchipuit numarul nesfarsit de ore de antrenamente si repetitii, bucuria de a face parte din si a produce acest gen de spectacol.

Cati dintre noi punem o astfel de atentie in ceea ce facem? In procesul prin care ajungem la rezultatul pe care publicul (definit in orice fel) il vede? In coerenta si frumusetea rezultatului final, oricare ar fi acesta?

Si mai este ceva: un astfel de nivel de performanta este ca un magnet pentru lumea de afara. Oamenii se inghesuie sa faca parte, ca spectatori, artisti, membri ai echipei.

Veti vedea maiestria, intr-o forma sau alta, in toate intreprinderile de succes. Artistice sau nu. Reprezinta o parte importanta din succes. Si face succesul sa para simplu. E acel moment in care spui „Da, desigur, era normal sa arate asa”.

avatar