Despre oamenii din jurul nostru

Atunci cand vine vorba despre oameni, alegerile sunt intotdeauna extrem de complicate. Am lucrat, in cei 18 in presa, cu sute de oameni. In lunile de inceput ale agentiei NewsIn, am recrutat cateva zeci de tineri viitori reporteri, in urma unui program de training pus la punct de Bradut Ulmanu (desi s-a mutat in America, il puteti citi aici ). I-am chemat la cursuri intensive de jurnalism, etica, scriitura si asa mai departe si am eliminat rapid pe oricine nu respecta programul. Le-am asigurat o pregatire gratuita inainte de a intra in agentie, dar am impus reguli care sa ne asigure ca doar cei determinati vor ajunge sa lucreze cu noi – a fost vremea inceputului la agentie. Ne-am asigurat ca nu banii sunt motivul principal pentru care lucreaza cu noi (am platit foarte putin la inceput – desi agentia era parte din Realitatea). Sunt mandra sa pot spune ca multi oameni foarte buni care au inceput la agentie sunt astazi jurnalisti in diverse institutii de presa.

Asadar, dupa 18 ani de esecuri si reusite in a lucra cu subordonati si sefi de toate felurile, pot spune un singur lucru: nici banii, nici maretia proiectului, nici orele lungi de munca nu vor inlocui oamenii potriviti. Asa cum oamenii potriviti pot crea toate cele de mai sus. S-ar putea sa spun un lucru cunoscut de oricine. Imi asum riscul. Una este sa stii, alta este sa faci.

Oamenii potriviti creeaza, pur si simplu, viitorul proiectelor si atrag banii. Iar ideea ca e nevoie de munca silnica pentru a reusi e doar atat – o idee.

Cum arata, in opinia mea, oamenii potriviti? In primul rand, cred in ceea ce fac. In al doilea rand, asa cum ar defini Mona Dartu (fost redactor sef la Money Express, acum seful diviziei online a TVR), oamenii potriviti nu invoca niciodata fise de post. Nu intreaba niciodata la prima intalnire cat este salariul. Atunci cand proiectul ii inspira, sunt gata sa se implice, inainte de a intreba de bani. Au valori – cred ca asta este in primul rand, de fapt.

Oamenilor potriviti le poti spune ca ai gresit, ca ti-e teama si ca nu stii cum sa faci un anumit lucru, fara sa te lase balta sau sa te judece. Au foarte rar motive si explicatii atunci cand lucrurile nu merg si aproape intotdeauna o solutie sau o sugestie pentru a pune proiectele in miscare.

In lumea antreprenoriala, mai mult decat in corporatii, acest lucru este esential. La nivel mic, nu te poti ascunde in spatele procedurilor si nu ai nicio birocratie de pus intre tine si restul lumii. Partenerii potriviti pot muta muntii.

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SilviavictorAndreea RoscaIulian Enacheruxandra predescu Recent comment authors
ruxandra predescu

absolut! cred cu toate proiectele si ideile mele in asta. oamenii potriviti sunt idei, inspiratie si motor! amin!

Iulian Enache

Andreea, imi amintesti de Cotidianul si de echipa de oameni potriviti de acolo 🙂

andreearosca@evx_admin
andreearosca@evx_admin

Cred ca ficare dintre noi are un ” Cotidianul” in viata lui. Lectia mea este ca oamenii asta cauta. Daca nu poti crea asta ca sef, oamenii pleaca, mai devreme sau mai tarziu si lucrurile nu merg pe termen lung.

victor
victor

Mi-ai amintit de inceputuri. Lucram intr-o camaruta, dar apoi cu timpul ne-am inmultit si deja nu mai era loc. A urmat mutarea, au aparut orgolii… undeva firul s-a taiat (cred ca odata cu plecarea ta), desi am inceput toti increzatori si optimisti.

Silvia
Silvia

Draga mea,
Felicitari, imi trebuia ceva, in loc de cafeaua de dupa pranz, sa ma trezeasca! Mi-a placut felicitari, te mai citesc!