De ce am invata copiii sa fie antreprenori?

Majoritatea scolilor predau copiilor scris, citit, matematica. Si un set de instrumente utile pentru a te descurca in viata, precum regulile vietii intr-o comunitate, disciplina, tehnica invatarii si asa mai departe. Daca scoala este intr-adevar buna, copiii invata din primii ani spiritul critic si gandirea creativa. Dar aceste cazuri sunt putine.

Traim intr-o lume in schimbare, in care Tom Peters predica transformarea indivizilor in branduri personale, in cartea sa Brand You 50, iar celebrul Karaoke Capitalism, carte scrisa de doi profesori norvegieni complet neconventionali in anul 2003, vorbeste convingator despre valoarea fiecarui individ intr-o societate din ce in ce mai fragmentata. Daca asta este lumea catre care ne indreptam, de ce nu am inventa un sistem de educatie in care copiii sa deprinda ceea ce au nevoie pentru a fi antreprenori? Indiferent daca vor gestiona afaceri sau propriile branduri, de ce nu ar deprinde arta antreprenoriatului? Un argument in favoarea acestei idei se afla aici Cameron Herold: Let’s raise kids to be entrepreneurs .

Exista ore speciale de sport, balet, pictura, limbi straine si multe altele care dezvolta talentele copiilor, inca de foarte timpuriu. Pentru aceia care au o inclinatie catre risc, bani, creativitate, rezolvarea problemelor de ce n-am introduce conceptul de clase speciale pentru antreprenoriat?
Desigur, Romania este o tara care nu apreciaza foarte tare astfel de oameni, care trateaza cu scepticism afacerile si pe cei care se ocupa de ele. O tara pentru care initiativa privata nu are nimic nobil. Nu spun ca o astfel de idee ar fi primita cu bratele deschise. Dar, in 10 ani, am putea educa o clasa de oameni care ar transforma aceasta mentalitate. Ar fi echipati cu ceea ce le trebuie pentru a crea un mediu de afaceri responsabil si performant.
In afara de munca extraordinara a Junior Achievement in acest domeniu, nu stiu sa existe alte programe dedicate, aici sau in lume. Dar as fi bucuroasa sa le descopar.

avatar