La ce folosesc fisele de post? Si alte lucruri din aceeasi categorie

Sa luam taxele. In Romania, iti ia 222 de ore pe an sa rezolvi birocratia legata de cele 130 de taxe. Adica o luna si jumatate. Romania tocmai a cazut 7 locuri in clasamentul Doing Business al Bancii Mondiale.

Birocratia costa resurse multe. E un lux in perioade grele. Nu doar in administratie.

Am o intrebare importanta de pus celor care creeaza fise de post: la ce folosesc ele? 99% din cele pe care le-am vazut in 12 ani de condus echipe sunt o lunga insiruire de lucruri de facut, reale sau ipotetice.
Marea majoritate protejaza sefii de situatia in care cer mai mult angajatilor. Sau le cer lucruri neclare.
In sens invers, pentru angajati au fost mereu un motiv foarte bun de a refuza.
De fapt, fac parte din birocratia organizatiilor. Eu nu am intalnit angajat sau coleg care sa tina minte ce scrie in descrierea postului sau. Nu am intalnit oameni valorosi care sa se uite in job description inainte de a spune DA la o provocare profesionala.
Cred ca oamenii care vorbesc despre fisa postului trebuie tratati cu mare grija si pastrati departe de cei care obtin rezultate. Mai ales atunci cand organizatiile trec prin perioade grele, de schimbare si incertitudine.
Cred ca am scris peste 50 de feluri de fise de post. Oricat de bine ar fi facute, ajung pe fundul unui sertar, pentru a fi scoase doar in caz de conflict.

Principalul meu repros la adresa birocratiei este ca obliga oamenii sa fie atenti si sa isi dedice timp unor lucuri neesentiale. Si ca se opune mereu noului. La fel cum fisele de post sunt facute pentru aprare in caz de conflict (de cele mai multe ori), procedurile ajung sa fie principala piedica in calea performantei.

Intram intr-o epoca a resurselor rare si scumpe. Cresterile de doua cifre sunt rare, iar performanta inseamna sa te uiti in fiecare coltisor nefolosit de crestere sau de eficienta. Inseamna sa te intrebi de ce faci cum faci ceea ce faci. Oare nu exista o cale mai buna?

avatar