Intre a face tot si a face ceea ce trebuie

La finalul fiecarei zile, privim inapoi la ceea ce am facut. Incepem fiecare noua zi cu o lista de lucruri de facut. Listele mele se intindeau pe o pagina A4, in cazul fericit. Erau impartite pe proiecte si pe lucruri personale si lucruri profesionale. Pe actiuni de facut pentru proiecte si pe telefoane de dat pentru aceleasi proiecte. Ajunsesem sa pun pe lista de „to do” sa o sun pe mama.
Fara lista, viata mea era lipsita de directie. Pe parcursul zilei, se intampla sa intru cu atata convingere in evenimente, incat sa uit ca am o lista de prioritati. A doua zi, luam ce n-am rezolvat si adaugam la o noua lista. Aceeasi, doar ca mai lunga.
Intr-o zi, bunul meu prieten Dan Mocanu (www.aperio.ro), a spus un lucru care a schimbat complet felul in care ma raportez la fiecare zi. A intrebat doar atat: care este rezultatul pe care doresti sa il obtii?
Sa facem nu inseamna decat o minte indreptata catre efort. Listele de to do nu inseamna rezultat, ci doar extrem de mult efort.
Intrebarea fundamentala nu este cat de mult esti dispus sa muncesti pentru actualul sef, pentru compania si clientii tai, ci care sunt rezultatele pe care le poti pune pe masa la final de zi.
Concentrarea pe rezultat cere focus, responsabilitate si disciplina. Iti cere sa te intrebi, in fiecare moment, cum contribuie ceea ce faci, spui sau esti la ceea ce vrei sa obtii.
Sa faci lucruri e simplu. Sa obtii rezultate in domeniile importante e ceea ce conteaza.
In acest caz, intrebarea din fiecare dimnineata este cu totul alta: „ce vreau sa obtin, la finalul zilei? si cum voi sti ca am ajuns acolo?”

Ca in multe dintre situatiile din viata noastra, intrebarile potrivite sunt cele care fac diferenta.

Rareori lucrez cu liste, acum. Incerc sa organizez tot ceea ce fac in functie de unde vreau sa fiu peste doi ani. Am schimbat listele de to-do cu cateva obiective pe care le revad des. Functioneaza.

PS. Acest post poate parea ciudat. Nu e legat de nimic din actualitate. Dar, pentru oricine citeste ziare si urmareste stiri, e evident ca ne aflam intr-o perioada a actiunii continue. Oamenii – de la putere si din opozitie, din politica si administratie – fac lucruri. Multe. Mi-ar placea sa inteleg ratiunea mai mare din spatele lor, sa vad rezultatul si sa il pot incadra intr-un tablou care sa aiba sens pentru Romania.

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreea RoscaAdrian Stanciu Recent comment authors
Adrian Stanciu

Cred ca o intrebare la fel de importanta e de ce vrei acel rezultat? Ce rost, ce valoare, ce importanta are? Eu am vazut cel putin la fel de multi oameni alergand frenetic dupa rezultate derizorii ca si depunand efort fara rezultat.

andreearosca@evx_admin
andreearosca@evx_admin

Imi vine in minte, din nou, intrebarea principala pe care am deprins-o in primii mei ani de jurnalism. Si care nu a dat gres niciodata: si ce daca?
S-au scris tone de carti despre obiective si rezultate si, totusi, inca sunt oameni care alearga dupa rezultate derizorii. Evident, nu invatam decat dandu-ne cu capul de pereti.