In ultima zi din anul care trece, sau in primele zile ale anului care incepe, te asezi si scrii ce vei face, ce iti propui, ce vrei sa realizezi, cum vrei sa fii.
Fie ca e vorba despre a te duce la sala, despre a realiza proiectul pe care l-ai amanat anul trecut, despre a petrece mai mult timp cu cei dragi, e bine sa iti propui lucruri. In primul rand pentru ca a-ti propune ceva e primul pas pentru a realiza acel ceva. E deja un angajament. Nu poti implini nimic daca nu iti propui nimic.
Dar am descoperit ca, din ceea ce mi-am propus in ultimii ani, jumatate au ramas la stadiul de dorinte. Si, inainte de a-mi propune noi lucuri, m-am intrebat: ce ne impiedica sa transformam in realitate lucrurile pe care le scriem pe lista anuala de dorinte pentru urmatorul an?
PRIETENI SAU INAMICI AI SCHIMBARII?
Orice astfel de lista presupune o schimbare: in viata profesionala, in rutina zilnica, in relatiile cu noi insine si cu familia. Schimbarea este un lucru complicat, pentru ca, prin natura lor, majoritate aoamenilor sunt reticenti sau chiar rezistenti la schimbare. Oricine a incercat vreodata sa schimbe traseul catre casa sau locul canilor de a in dulap stie despre ce vorbesc. Creierul nostru formeaza legaturi, care se solidifica pe masura ce le exersam si devin automatisme. Acest lucru ne ajuta sa economisim timp si energie pentru a trece prin anumite activitati, dar tot ele determina rezistenta la schimbare.
De ce ar fi altfel pentru orice lista de proiecte pentru noul an? Nu este. Primul lucru ce trebuie gestionat e rezistenta noastra la schimbare.
DE CE O LISTA DE DORINTE?
Al doilea lucru e legat de motivul pentru care ne propunem un lucru sau altul: sa slabesti cinci kilograme e un lucru pe care ti-ar PLACEA sa il relaizezi, sau un lucru pe care esti DETERMINAT sa il faci?
Ce e in neregula cu starea de fapt, asa cum este ea acum? Si, daca nu e nimic in neregula, de ce vrei sa faci ceea ce iti propui? De ce excursia in Patagonia, de ce un nou job? Cum va fi viata ta mai buna daca ai sa dedici cele 2 ore pe saptamana muncii voluntare, asa cum ti-ai propus?
Acest exercitiu ajuta la clarificarea beneficiilor si a motivatiilor. E posibil ca el sa elimine jumatate din ceea ce ne propunem. Dar e in regula. E acea jumatate pe care n-am fi realizat-o oricum.
ACUM, CE E DE FACUT, EXACT?
Al treilea lucru important e legat de ACTIUNILE care vor face ca planul sa capete contur in realitate. Doar puse pe hartie si povestite cu ceilalti, dorintele raman atat – dorinte. Nu e vorba despre liste complicate de to do. Dimpotriva. E vorba de lucuri simple – daca se poate distractive – care fac dorinta sa devina realitate. Un telefon la o agentie de voiaj, cateva intalniri pentru a descoperi un nou job, un plan comun de antrenament cu un prieten. E important sa incepi de undeva. Daca dorinta nu a fost o intentie serioasa, cu cat inceputul e mai timpuriu, cu atat abandonarea ideii e mai putin dureroasa si altele, vaoloroase cu adevarat, ii pot lua locul.
O lista de planuri pentru noul an nu e sapata in stanca. Nu trebuie sa se transforme in povara sau in cele 10 porunci. Lista e vie, se transforma si slefuieste odata cu actiunile noastre.
Cel mai rau lucru care se poate intampla nu este sa nu se realizeze dorintele. Cel mai rau lucru este ca dorintele noastre sa ramana incuiate intr-un caiet pe care il deschidem doar odata pe an. Sa se transforme intr-o povara si sa ne aminteasca mereu cum n-am reusit.
Oricat de putine lucruri realizam, sunt oricum mai multe decat ceea ce aveam cand am inceput. Iar principalul castig sta in ceea ce invatam despre noi insine in acest proces.