Lucram doar cu tampiti

Unii antreprenori au parte doar de clienti batuti in cap. Unii sefi de companii lucreaza cu oameni care fie nu pricep, fie sunt neinteresati. Furnizorii inteleg, de cele mai multe ori, foarte gresit ceea ce asteptam de la ei.

La finalul unei alte zile de munca (lupta, pentru mai multa precizie), ajungem la concluzia clara ca ma avut foarte multa dreptate si ca nu e nimic de facut: oricat ne-am stradui, lucram cu oameni care nu ne merita si carora nu le pasa. Se intampla, cateodata, sa ne invoim sa incercam o alta abordare: sa vedem lucrurile care functioneaza. Dar facem acest exercitiu doar pentru a ne demonstra, inca o data, ca avem dreptate. Pe principiul „o incerc si pe asta, desi stiu ca nu va merge”…

Se intampla ca acelasi partener care pare o catastrofa in relatia cu cineva, sa fie extrem de productiv si performant in relatia cu altcineva. Vanzatoarea care nu te baga in seama ii zambeste celui de dupa tine. E alt om? Nu. Avea de facut altceva? Nu. Acelasi om, acelasi serviciu, alta atitudine.

Explicatia nu sta in persoana din exterior, ci in asteptarile noastre despre ea. De cate ori ma asteptept ca oamenii cu care lucrez sa o dea in bara, de atatea ori au dat-o. De cate ori le-am dat toate informatiile necesare, incredere si curaj, de atatea ori au reusit.

Felul in care interactionam cu oamenii este strans legat de lucrurile pe care le consideram deja adevarate despre ei. Indiferent ce ar face sau spune ceilalti, vom cauta argumente sa ne validam adevarul. Asa ca e foarte posibil ca antreprenorul de la inceput sa livreze un produs sau serviciu care nu respecta cerintele exacte ale clientului, fiind convins ca a facut tot ceea ce era de facut. Acest lucru va da nastere la o discutie care, la randul ei, va intari convingerea ca e vorba de un client exagerat sau incompetent.

Aceste mecanisme nu sunt constiente, in cea mai mare parte a timpului. Dar, data viitoare cand aveti tentatia de a repeta afirmatia din titlu, intrebati-va daca:

1. ati clarificat cerintele exacte

2. ati plecat cu gandul la o reusita, nu cu gandul la a avea dreptate

3. v-ati tinut de promisiuni pe parcursul drumului

PS: am un prieten foarte bun care ma intreaba daca azi am scris ceva. Face asta destul de des. Ii multumesc. Cred ca, obligandu-ma sa-mi tin promisiunile, ma impiedica sa-mi confirm judecatile si adevarurile inventate despre propria mea persoana.

avatar