Cum sa creati timp

Marea lipsa in viata fiecaruia dintre noi este timpul. E o lozinca si scuza orice: faptul ca nu ai grija de tine, ca nu te gandesti la ceea ce vrei (vezi ziua 1), ca nu planifici, ca nu faci mai multi bani, ca nu ai o viata de calitate… Numiti ceva ce va deranjeaza si veti vedea ca, daca ati avea timp, lucrurile ar sta altfel.

Faptul ca nu e timp e o inventie a oamenilor care il folosesc pentru lucruri neimportante (ma includ adesea in aceasta catregorie). Treaba este ca toata lumea are, de fapt, acelasi timp. Si cei bogati, si cei saraci. Si cei fericiti, si cei necajiti. Diferneta sta in VALOAREA pe care o punem in ceea ce facem in fiecare moment.

Invit pe oricine sa faca un exercitiu simplu: luati un caiet (un mic carnetel e mai potrivit) si purtati-l in fiecare zi la voi. Notati, in detaliu, timp de o luna, ceea ce faceti. (Nu am inventat eu exercitiul, dar pentru mine aplicarea lui a fost o revelatie). Mult mai indicat ar fi sa notati totul intr-un sistem electronic, asa cum este calendarul outlook. Folositi un sistem de codificare unitar. De exemplu: proiectul X – scris concept; domnul Y – discutia a doua samd. Astfel, va fi simplu sa dati o cautare si sa vedeti grupate temele.

Acum vine partea noua si interesanta: calculati cat castigati pe luna, impartiti la numarul de ore lucrate si veti gasi o valoare pe ora. De exemplu, daca castigati 5.000 de lei si lucrati 8 ore pe zi, timp de 22 de zile, inseamna 28 lei/ora.

Daca ati genera 42 lei/ora, ati putea lucra doar 15 zile pe luna si ati avea acelasi venit. Aici vine marea diferenta intre oamenii care trateaza locul de munca doar ca pe un loc si cei care genereaza valoare. Mult mai mare este diferenta atunci cand oamenii sunt antreprenori, pentru ca traiesc exact din valoarea generata in fiecare moment.

Daca un antreprenor vrea 5.000 euro pe luna, va trebui sa genereze 42 euro in fiecare ora, ca sa lucreze doar 15 zile. Daca genereaza 100 de euro pe ora, va munci doar 50 de ore pe luna, adica putin peste 2 ore pe zi. Cu cat timpul e mai bine folosit, cu atat el, de fapt, genereaza timp si valoare. Daca stati o ora intr-o sedinta fara obiective si rezultate, ce inseamna asta pentru VALOAREA pe care doriti sa o produceti? Ati pierdut cumva 42 de euro in acel timp? Ca sa nu mai vorbim de ora risipita…

Secretul nu sta in a aglomera cat mai multe lucruri in 8 ore. Ci in a descoperi cum sa maximizezi valoarea in fiecare moment, pentru a genera timp pentru lucrurile pe care vi le propuneti.

Doua lecturi interesante in aceeasi idee:

Saptamana de lucru de patru ore, o carte extrem de amuzanta, plina de idei si recomandari care va pot simplica infinit existenta

Brand You 50, un ghid foarte usor de urmarit despre cresterea valorii brandului personal

avatar