OK, nu am respectat regula – pe care tot eu am inventat-o – de a scrie o idee pe zi. Dar, iata, gandindu-ma daca asta este un esec si, daca da, ce fac cu el, mi-a venit in minte o conversatie foarte scurta cu unul dintre cei mai experimentati bancheri din Romania.
Conversatia era asa: in America, statistica spune ca, pentru fiecare succes in afaceri, exista 3,8 esecuri (a se citi falimente). Exista fonduri de investitii care nici nu accepta vreo intalnire cu antreprenori care nu au dat cel putin o data faliment. Esecul este, asadar, parte integranta din reusita, este aproape ca o conditie pentru a fi acceptat in „lumea buna”.
Ce ne impiedica pe noi, oamenii din Romania, sa incercam lucruri indraznete? Teama de esec. Daca o dai in bara, este ca si cum ti-ai fi pecetluit deja viitorul – vei trai toata viata sub apasarea acelui esec si iti va exploda in fata cand credeai ca l-ai depasit. Traim intr-o cultura in care conformarea este invatata foarte devreme, in care trebuie sa te adaptezi la majoritate si sa faci „ce se cuvine”. Sunt tone de expresii comune care ne imping la locul nostru, de cate ori incercam: „intra si tu in randul lumii”; „capul taiat sabia nu-l taie”; „Mos Craciun vine doar la copiii ascultatori”.
Traim cu totii intr-o conversatie colectiva care ne indeamna sa evitam sa ne asumam riscuri, sa ne aliniem si sa evitam esecul, cu orice pret. Atunci cand intalnim oameni care au succes, desi nu au respectat aceste reguli, tindem sa spunem ca undeva au trisat, ca sa-i aducem „in randul lumii”.
Sa nu reusesti sau sa gresesesti, in sine, nu au nicio conotatie. Inseamna doar ca nu a iesit. Semnificatia definitiva pe care o dam esecului il face sa fie o calamitate. Daca am putea crea un mediu in care sa incurajam oamenii sa-si asume riscuri, sa iasa din pluton fara sa fie executati si sa aiba curajul de a-si asuma esecurile, Romania ar arata cu totul altfel.
Traim intr-o lume duala, in care lumina are sens doar pentru ca exista intunericul, binele e opus raului, susul e inversul josului si asa mai departe. Aceste lucruri exista doar in tandem, altfel n-ar avea sens. In acelasi fel, succesul si esecul sunt strans legate si se definesc prin raportare unul la celalat.
Ideea este de a accepta acest lucru ca fiind natural, nu o diformitate ce trebuie ascunsa de ochii celorlalti. In America, oamenii sunt dispusi sa incerce de patru ori pentru a reusi o data. E o cultura care pune pret pe esec si pe succes, in aceeasi masura.